ŽENEVA

IATA snizila procjenu ovogodišnje dobiti aviokompanija zbog trgovinskih sukoba

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dobit zrakoplovnih kompanija smanjit će se ove godine snažnije no što se do sada procjenjivalo zbog trgovinskih ratova koji su pogodili globalnu razmjenu i poljuljali povjerenje poslovnih ljudi i potrošača širom svijeta, objavilo je u srijedu udruženje zrakoplovnih prijevoznika IATA.

Neto dobit prijevoznika iznosit će ove godine 25,9 milijardi dolara, procjenjuju u IATA-i, snizivši procjenu iz lipnja za 2,1 milijardu dolara.

Nova procjena predstavljala bi pad dobiti u odnosu na 2018. za 5,1 posto.

U idućoj godini dobit bi se trebala blago oporaviti, ali pod uvjetom 'primirja' u globalnim trgovinskim sukobima, napominju u udruženju.

"Nema pobjednika u trgovinskim ratovima", kazao je na godišnjem brifingu novinara izvršni direktor IATA-e Alexandre de Juniac.

Među razlozima koji su u ovoj godini "u cjelini gledano stvorili teže okruženje za poslovanje zrakoplovnih kompanija no što se očekivalo" de Juniac je izdvojio i slabiji rast svjetskog gospodarstva, brexit i prosvjede širom svijeta.

IATA je snizila i procjenu ovogodišnjih prihoda, za 61 milijardu dolara, na 838 milijardi dolara. U 2020. trebali bi ponovo porasti, na 872 milijarde dolara.

"Snizili smo naše prognoze za 2019. više-manje u svim stavkama", konstatira glavni ekonomist udruženja Brian Pearce. "Prilično je jasno da je glavni razlog utjecaj trgovinskih ratova", dodao je.

Zbog pritiska na sniženje cijena aviokarata, neto dobit po putniku smanjit će se ove godine na 5,70 dolara, s prošlogodišnja 6,22 dolara, procjenjuju u IATA-i.

Najveće pogoršanje očekuju ipak u prijevozu tereta, predviđajući najveći pad potražnje u tom dijelu poslovanja aviokompanija od financijske krize 2009. godine, za 3,3 posto. Prihodi bi se trebali smanjiti osam posto.

Globalna trgovina ove će godine gotovo stagnirati, procjenjuju u IATA-i, predviđajući stopu rasta od 0,9 posto. Time su snizili procjenu iz lipnja za 1,6 postotnih bodova. Prije godinu dana predviđali su 4,1-postotni rast trgovine u 2019.

Obrazlažući prognozu djelomičnog oporavka u 2020., navode očekivani snažniji rast trgovine u 2020., za 3,3 posto, "zahvaljujući pritiscima u izbornoj godini u SAD-u koji će rezultirati popuštanjem trgovinskih napetosti".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater