ZAGREB

ZSE: Crobexi blago porasli drugi tjedan zaredom, promet skroman

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi ojačali gotovo 0,3 posto, ostvarivši dobitak drugi tjedan zaredom, no promet je ponovno bio vrlo skroman, što ukazuje na oprez ulagača

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 0,26 posto, na 1.919 bodova, a Crobex20 za 0,27 posto, na 1.134 boda. Oba indeksa ostvarila su tako dobitak drugi tjedan zaredom, i to zahvaljujući rastu u petak za otprilike 0,5 posto.

Unatoč tome, oba su indeksa na putu znatnih gubitaka u ovoj godini - Crobex od gotovo 8, a Crobex10 od 10 posto.

Među sektorskim indeksima na ZSE, najviše je prošloga tjedna porastao Crobexnutris, za 1,08 posto, dok je najviše pao Crobextransport, za 2,86 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 18,8 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je 9,4 milijuna kuna blok prometa, u transakciji dionicom Spana, po cijeni dionice od 235 kuna.

Nizak promet ukazuje na oprez investitora jer uz visoku inflaciju i usporavanje gospodarskog rasta baš i nemaju puno razloga za kupnju dionica.

U redovnom trgovanju, najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 2,1 milijun kuna. Cijena joj je porasla 0,29 posto, na 174,5 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 1,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 0,71 posto, na 28,1 kunu.

Znatniji promet bio je ostvaren i dionicom Slavonskog ZAIF-a, 1,5 milijuna kuna, uz skok cijene za 22,83 posto, na 22,6 kuna.

Među likvidnijima, najveća dobitnica bila je dionica Luke Rijeka, koja je poskupjela za gotovo 27 posto, na 73 kune.

S druge strane, među likvidnijim gubitnicama izdvaja se dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, čija je cijena pala 8,05 posto, na 16 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 28 porasla, 24 pala, a devet stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum