LONDON

Cijene nafte iznad 87 dolara, trgovci čekaju OPEC+ i embargo EU-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 87 dolara budući da su trgovci na oprezu uoči razgovora vodećih proizvođača o opskrbi i stupanja na snagu embarga EU-a na rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 37 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 87,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi višoj cijeni, od 81,91 dolara.

U fokusu je trgovaca na kraju tjedna sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici.

Većina analitičara očekuje da će OPEC+ potvrditi odluku o smanjenju proizvodnje za dva milijuna barela dnevno.

"Ovotjedni oporavak cijena doveo je barel u Londonu nadomak 90 dolara i mogao bi stišati apetit među vodstvom (OPEC+) za dodatnim smanjenjem proizvodnje kako bi se poduprle cijene", objašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.

"No, grupa bi se mogla odlučiti i na preventivnu mjeru, s obzirom na izglednu prigušenu kinesku potražnju za naftom i otpuštanje dodatnih barela iz američkih (strateških rezervi)", napominje Brennock.

U međuvremenu su vlade EU-a okvirno dogovorile cjenovni limit za rusku naftu od 60 dolara po barelu, koji bi se trebao prilagođavati kako bi bio pet posto niži od tržišne cijene, prema diplomatskim izvorima i dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

U četvrtak poslijepodne ruskom naftom marke Urals trgovalo se po oko 70 dolara po barelu.

Limit još nije formalno odobren, napominje Reuters, citirajući diplomata EU-a da Poljska nije potvrdila da će ga poduprijeti. Varšava je tražila znatno niži limit. Mehanizam bi trebao biti aktiviran 5. prosinca kada na snagu stupa i embargo EU-a na rusku naftu.

Zbog embarga EU-a ruska proizvodnja mogla bi se početkom iduće godine smanjiti za 500 tisuća do milijun barela dnevno, rekla su dva izvora u velikim ruskim proizvođačima. 

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 1,26 dolara, na 84,39 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater