ZAGREB

ZSE: Očekuje se i dalje suzdržano trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje suzdržano trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti koje bi potaknule tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon dva dana blagog pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak se spustio 0,25 posto, na 1.902 boda, a Crobex10 za 0,15 posto, na 1.126 bodova. Oba indeksa pala su dva dana zaredom.

Među sektorskim indeksima najviše je pao Crobextransport, za 2,22 posto, dok je jedino porasla Crobexindustrija, za svega 0,03 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,7 milijuna kuna, što je za 1,4 milijuna više nego dan ranije, ali i dalje vrlo skromno.

„Crobexi su jučer blago pali drugi dan zaredom. Promet je bio nešto veći nego dan prije, ali i dalje jadan. Prođe po 20 do 25 minuta a da na burzi nema niti jedne transakcije. Od kada je objavljen prijedlog o uvođenju poreza na ekstraprofit dodatno je popustio interes za dionicama. Investitori, očito, čekaju da vide što će biti s tim prijedlogom”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Jučer niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet.

Najbliža tome, s gotovo 950 tisuća kuna, bila je dionica Valamar Riviere, čija je cijena oslabila 0,36 posto, na 28 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, kojom je ostvareno 570 tisuća kuna prometa, a cijena joj je ojačala 0,58 posto, na 174,5 kuna.

Znatniji promet, oko 320 tisuća kuna, još je imala i dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena pala 1,54 posto, na 384 kune.

Najveća gubitnica bila je dionica Tankerske Next Generation, s padom cijene za 4,79 posto, na 71,6 kuna. Znatnije je pala i cijena dionice Jadroplova, za 4,76 posto, na 60 kuna.

Najveća dobitnica, pak, bila je dionica Luke Rijeka, sa skokom cijene za 14,8 posto, na 62 kune.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 29 dionica, pri čemu je cijena njih sedam porasla, 13 pala, a devet stagnirala.

Na burzi već danima vlada oprez jer uz visoku inflaciju i usporavanje gospodarskog rasta nema baš puno razloga za kupnju dionica.

„Danas očekujem slično trgovanje kao i prethodnih dana jer nema značajnijih vijesti koje bi potaknule tržište”, kaže Roman Rinkovec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of