LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze porasle, u fokusu inflacija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, a trguje se oprezno dok ulagači čekaju izvješća o inflaciji u europskim zemljama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,22 posto, na 7.528 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,38 posto, na 14.411 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 6.688 bodova.

U fokusu ulagača biti će danas podaci o inflaciji u europskim zemljama.

Prvo izvješće pokazalo je da su u Francuskoj potrošačke cijene u studenome porasle 0,4 posto na mjesečnoj i 6,2 posto na godišnjoj razini, nešto više nego što se očekivalo.

Ulagači se nadaju popuštanju inflacijskih pritisaka, što bi Europskoj središnjoj banci otvorilo prostor za usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Jučer je objavljeno da su u Njemačkoj potrošačke cijene u studenome bile 0,5 posto niže na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj porasle 10 posto, nešto manje u odnosu na 10,4-postotni rast u listopadu.

Europske burze prate rast azijskih

Tako europske burze prate rast azijskih. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u plusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 2,1 posto.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će kineske vlasti uskoro olabaviti restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje covida-19, nakon što su jučer poručile da će ubrzati cijepljenje starijih, što bi trebalo ubrzati put prema potpunom 'otvaranju' zemlje nakon tri godine covid restrikcija.

No, ulagači su oprezni jer i dalje zabrinjavaju prosvjedi u Kini zbog strogih restriktivnih mjera, a kako broj zaraženih i dalje raste, očekuje se dodatno usporavanje ionako usporenog rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Jutros je objavljeno da su 'zatvaranja' u Kini i slabljenje potražnje u svijetu izazvali pad proizvodnih aktivnosti u studenome.

„Vijesti u vezi covida i prosvjeda protiv restriktivnih mjera drže ulagače na oprezu. Premda se razmatra popuštanje nekih covid restrikcija, to možda neće biti dovoljno da se spriječi daljnje slabljenje gospodarskih aktivnosti”, kaže Anderson Alves, analitičar u tvrtki ActivTrades.

Tako se na azijskim burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 0,01 posto, dok je S&P 500 pao 0,16, a Nasdaq indeks 0,59 posto.

Ulagači na najvećoj svjetskoj burzi nisu bili skloni riziku jer će u srijedu predsjednik Feda Jerome Powell na Brookings institutu govoriti o situaciji u gospodarstvu, što bi ulagačima moglo dati nove smjernice po pitanju inflacije i kamatnih stopa.

„Nitko ne želi kupovati uoči Powellovog govora. Svi su nervozni i pitaju se što će reći”, kaže Ron Saba, portfelj menadžer u tvrtki Horizon Investments.

Kako inflacijski pritisci u SAD-u blago popuštaju posljednjih mjeseci ulagači se nadaju da će Fed u prosincu povećati kamate za 'samo' 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater