VARAŽDIN

Ministrica Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je obišla Podravkinu tvrtku Kalnik u Varaždinu, u čiju je modernizaciju uloženo oko 43 milijuna kuna, a Ministarstvo je sudjelovalo s gotovo polovinom tog iznosa, odnosno s 19,4 milijuna bespovratnih kuna.

Dio ulaganja odnosi se na investiciju u liniju za primarnu preradu svježeg voća i povrća, zatim na pogon za pripremu novih proizvoda, kao i na potpuno novu liniju za pakiranje u "squeeze" ambalažu, čime je četverostruko podignut kapacitet proizvodnje, naglašeno je tijekom obilaska. Dio investicije odnosi se i na potpunu renovaciju prostora kojom je omogućeno stavljanje opreme u pogon, a ovim se ulaganjem uvode i novi proizvodi.

Ministrica Vučković istaknula je da je unatoč turbulentnim vremenima i brojnim izazovima, Podravka lani poslovala uspješno i profitabilno, ostvarujući prihode koji se odnose na prehranu od gotovo 4 milijarde kuna.

"A u ovoj teškoj 2022. godini, bivajući potpuno izložena snažnom rastu cijena svih imputa, ne samo energije, kako pokazuju rezultati u prvih devet mjeseci, uspjeli su ostati otprilike na istim razinama. Podravka je veliko bogatstvo za Hrvatsku”, ocijenila je Vučković, dodavši kako će i dalje u svemu imati punu podršku ministarstava poljoprivrede i gospodarstva te cijele Vlade.

Govoreći o novitetu u Podravki, pakiranju ajvara u "squeeze" ambalažu, ministrica je naglasila da je to 'sjajan projekt koji će tržište zasigurno prepoznati' te da je to prvi takav proizvod u svijetu, kad je riječ o ajvaru.

Ministrica je tom prigodom istaknula i da je posljednjih godina Ministarstvo povećalo sredstva koja se odnose na korištenje tipa operacije 4.2.1.

„Kad govorimo o trećem natječaju za tip operacije 4.2.1., kojim se financiraju općenito projekti koji se odnose na preradu, na stvaranje više dodane vrijednosti, to je bio najvrjedniji natječaj u cijelom programskom razdoblju za projekte u sferi prerade. Mi smo na kraju, nakon dva kruga povećanja, uložili u hrvatsku preradu putem tog natječaja 463 milijuna kuna”, rekla je Vučković.

Dodala je da je za  novo programsko razdoblje osigurano 155 milijuna eura te najavila jedini preostali natječaj vrijedan 200 milijuna kuna za ovaj isti tip operacije.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić za investiciju u Kalniku naglasila je da je jedna od bitnih elemenata zaokruživanja tvornice Kalnik kao Podravkinog središta za preradu voća i povrća.

"Mislim da ćemo cijeli taj skup završiti investicijom koja je u pripremi, gdje očekujemo da će konkretni radovi početi već za nekoliko mjeseci, a odnose se na primarnu preradu rajčice. Ovdje u Varaždinu gradit ćemo potpuno novo postrojenje za primarnu preradu rajčice i bit će to investicija vrijedna više od 100 milijuna kuna”, najavila je Dalić.

Istaknula je kako će ta investicija omogućiti značajno povećanje poljoprivredne proizvodnje, odnosno proizvodnje rajčice u području od Međimurja, do Virovitičko-podravske županije.

Uz zamjenicu župana Silviju Zagorec, na svečanosti u Kalniku bio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji je istaknuo da najnovija investicija u novu proizvodnu liniju puno doprinosi varaždinskom gospodarstvu i 'diže ovu lokaciju u cijelom portfelju Podravke'.

"Drago mi je da je predsjednica uprave najavila i veliku investiciju za sljedeću godinu", rekao je Bosilj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini