DUBROVNIK

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika o izazovima u ugostiteljskom sektoru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 34. Kongresu hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji je u ponedjeljak otvoren u Dubrovniku, oko 400 sudionika raspravlja o stanju ugostiteljskog sektora nakon rasta troškova i cijene energenata te izazovima porezne politike i radne snage.

"Imamo strašan razmjer kriza koje su pogodile Hrvatsku. Iza nas su dvije teške godine koronakrize, kad smo bili na koljenima, ali smo ih uspjeli prebroditi. Nismo se ni oporavili, a sustigla nas je rekordna inflacijska godina s ogromnim povećanjem cijene energenata, uz velike ulazne troškove. To nam u budućnosti onemogućava bilo kakav investicijski ciklus“, rekao je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil, podsjetivši da udio turizma u BDP-u Hrvatske doseže gotovo 20 posto.

Istaknuo je da HOK mora biti partner Vlade i resornih ministarstava jer je dogovor u interesu svih strana. "Ugostitelji i turistički djelatnici su porezno među najopterećenijima u Europi i svijetu. Nama je još uvijek visok PDV u iznosu 25 posto, a imamo i porez na potrošnju lokalnih samouprava“, izjavio je Kratohvil.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika i potpredsjednik HOK-a Joso Smolić apelirao je na Vladu RH za nastavak energetskih mjera. "Nas su te mjere spasile i dobro je što ih imamo, a moramo ih produžiti najmanje do kraja godine. Time bi mali i veliki turistički subjekti mogli planirati svoje cijene i radno vrijeme. Vlada Andreja Plenkovića u svim je krizama nalazila rješenja i imala dosta sluha za naše prijedloge pa se nadam da će tako biti i ubuduće", izjavio je Smolić.

Ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić rekla je kako je Vlada odredila primjerene, pravovremene i dobre mjere za pomoć ugostiteljima u poslovanju kako bi zadržali radnike.

"Ponajprije mislim na mjeru fiksiranja cijene struje, koja je za ugostitelje od 10 do 12 posto niža od tržišne, ali i na izmjene pravilnika o neoporezivim izdacima, kojima su od 1. listopada primici radnika povećani. Uz to, radimo i na dodatnim mjerama olakšanja poslovanja", istaknula je Udovičić.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ruža Hrga izjavila je kako se godinama bilježi pad nezaposlenosti, no smanjuje se i 'bazen radne snage' u kontinentalnoj Hrvatskoj. 

"HZZ je partner HOK-u i dalje ćemo nastojati osigurati domaću radnu snagu kroz niz aktivnosti. Sudjelovat ćemo i u postupku izdavanja radnih dozvola. MUP je dosad izdao 106 tisuća radnih dozvola, a lani 82 tisuće. Poslodavci sami kažu da im je cilj zaposliti domaću radnu snagu", poručila je Hrga.

Predsjednica dubrovačko-neretvanske Obrtničke komore Nikolina Farčić istaknula je značaj odnosa s lokalnim vlastima. "Mi smo u Dubrovniku uspjeli dogovoriti ne veće povećanje od 10 posto godišnje. Svi mogu razumjeti argumente za rast cijena zakupa javnih površina, ali to treba biti dobro i na vrijeme komunicirano, kako bi se poslovni planovi uskladili“, poručila je Farčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of