ZAGREB

Hanfa: Primjena direktive o izvještavanju o održivosti od početka 2024.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvijestila je u ponedjeljak da će primjena Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) stupiti na snagu od 1. siječnja 2024. godine.

Prema prijedlogu direktive, obveza o izvješćivanju o održivosti odnosit će se na velika, srednja i mala poduzeća koja su subjekti od javnog interesa i čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište.

Oni će biti dužni u izvješće poslovodstva uključiti i informacije o utjecaju poduzeća na održivost te utjecaj održivosti na razvoj, poslovne rezultate i položaj poduzeća, priopćeno je s dans odžane sjednice Savjeta Hanfe, čiji su članovi raspravljali o potencijalnim obvezama koje donosi ta direktiva.

Predložene odredbe primjenjivale bi se za financijske godine koje počinju od 1. siječnja 2024. te za one koji imaju više od prosječno 500 zaposlenih u poslovnoj godini, naveli su iz Hanfe.

Navedena će direktiva utjecati na promjenu Zakona o računovodstvu, Zakona o tržištu kapitala i Zakona o reviziji. Nacionalnim zakonom bit će moguće proširiti opseg obveznika, ovisno o definiranju subjekata od javnog interesa, a što je donekle opisano u postojećem i eventualnim izmjenama Zakonu o računovodstvu, dodali su.

Hanfa je podsjetila da je još u ožujku 2021. izdala smjernice svim izdavateljima u kojima je, kao pripremu za nadolazeću CSRD direktivu, preporučila objavu ESG (okolišnih, društvenih i upravljačkih) čimbenika u njihovim nefinancijskim izvještajima, što je bio prvi korak prema primjeni direktive.

"Obaveza izrade i objave izvještaja o održivosti ponajprije će se odnositi na velika poduzeća, srednja i mala poduzeća koja su subjekti od javnog interesa čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište. Pritom će se još definirati da li se obaveza i na koji način odnosi i na društva-kćeri ili samo na društva-majke, u okviru konsolidacije", napomenuli su iz Hanfe.

Na sjednici Savjeta bilo je riječi i o implementaciji novog računovodstvenog standarda na tržištu osiguranja - IFRS 17, čija primjena kreće 1. siječnja 2023. S obzirom na skoru primjenu, domaći osiguravatelji su u završnim fazama internih projekata implementacije, naveli su iz Hanfe

Također, napomenuli su, domaće tržište osiguranja od početka sljedeće godine suočava se i s tranzicijom na euro, što će donijeti određene kratkoročne troškove kroz smanjenje kapitaliziranosti te troškove provedbe konverzije i prilagodbe informacijskih sustava, ali i dugoročne koristi kroz eliminaciju tečajnih razlika, smanjenje izloženosti valutnom riziku te optimizaciju poslovanja.

"Usprkos višestrukim izazovima osiguravatelji ispunjavaju preduvjet očuvanja stabilnosti sustava te raspolažu s visokim zalihama likvidnosti i adekvatnom razinom kapitala"; istaknuli su iz Hanfe.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini