ZAGREB

DZS: Promet industrije u rujnu porastao gotovo 25 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukupni promet industrije bio je u rujnu 24,7 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji kolovoz porastao je za 0,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u rujnu je u usporedbi s istim mjesecom 2021. porastao na domaćem tržištu za 23 posto, a na nedomaćem za 27,2 posto.

U odnosu na kolovoz ove godine, u rujnu je taj promet na domaćem tržištu pao za 0,6 posto, dok je na nedomaćem porastao za 3,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja energije, za 96,1 posto. Prodaja intermedijarnih proizvoda porasla je za 21,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 20,4 posto, kapitalnih proizvoda za 12,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,9 posto.

Na godišnjoj razini promet industrije rastao je od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto.

U siječnju lani je ostvaren najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, dok je od lanjskog ožujka ostvarivan dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.

U lipnju ove godine taj je promet bio 27,8 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, u srpnju za 28,7 posto, a u kolovozu za 25,2 posto.

Na mjesečnoj razini po industrijskim grupacijama u rujnu je u usporedbi s kolovozom najviše porasla prodaja intermedijarnih proizvoda, za 8,9 posto. Trajni proizvodi za široku potrošnju porasli su za osam posto, netrajni proizvodi za široku potrošnju za 3,8 posto, a energija za 1,8 posto. 

Istodobno, ukupna prodaja kapitalnih proizvoda je bila manja za tri posto, podaci su DZS-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of