ZAGREB

Dolar pao prema košarici valuta peti tjedan od posljednjih šest

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala jer je sve izglednije da će američka središnja banka usporiti tempo podizanja kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,8 posto, na 106,05 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti skliznuo 0,7 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0402 dolara.

Još je više, 0,9 posto, tečaj dolara pao prema japanskoj valuti, na 139,15 jena.

Dolar je oslabio već peti tjedan od posljednjih šest, što je posljedica očekivanja da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Prošloga je tjedna objavljen zapisnik s posljednje sjednice središnje banke, koji je pokazao da većina čelnika Feda smatra da bi se uskoro mogao usporiti taj tempo jer pomalo popuštaju inflacijski pritisci.

To je učvrstilo očekivanja da će Fed u prosincu povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

No, i dalje ostaju otvorena pitanja kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati cijenu novca – na 4,75 ili čak 5,00 posto?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

O kretanju inflacije ovisit će i potezi ostalih najvećih središnjih banaka u svijetu.

Prošloga je tjedna, primjerice, južnokorejska središnja banka povećala kamate za 0,25 postotnih bodova, manje nego prijašnjih mjeseci, dok su monetarne vlasti Novog Zelanda povećale cijenu novca za rekordnih 0,75 postotnih bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum