TOKYO

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni, dolar stagnira

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer ulagači ne nalaze puno razloga za kupnju dionica, a većih promjena tečajeva nema ni na valutnim tržištima, pa vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 0,6 posto. U Australiji i Šangaju porasle su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Azijskim ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta, s obzirom da se u četvrtak u SAD-u zbog praznika nije radilo.

Posljednjih dana tržišta su ponešto rasla, zahvaljujući naznakama da će američka središnja banka vjerojatno usporiti dosad agresivni tempo povećanja kamatnih stopa.

U srijedu objavljeni zapisnik Feda s posljednje sjednice učvrstio je tezu da će središnja banka u prosincu povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

No, i dalje ostaju otvorena pitanja kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati cijenu novca.

O kretanju inflacije ovisit će i potezi ostalih najvećih središnjih banaka u svijetu.

S druge strane, negativno na azijska tržišta utječu vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Dolar stagnira, cijene nafte blago porasle

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta kreće u vrlo uskom rasponu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 105,90 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,85 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 138,85 na 138,60 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0405 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0420 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,20 posto, na 85,50 dolara, dok se na američkom tržištu zbog praznika ne radi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of