ZAGREB

OVI indeks za listopad: Tržište rada i dalje je snažno

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks - ukazuje da je i u listopadu ove godine potražnja za radom u Hrvatskoj bila snažna, a najtraženija zanimanja bila su prodavač, učitelj, konobar, kuhar i knjigovođa, objavio je u četvrtak Ekonomski institut Zagreb (EIZ). 

"Pozitivna kretanja na tržištu rada, koja bilježimo od sredine prošle godine, nastavljaju se i dalje. Naime, OVI indeks ukazuje na snažnu potražnju za radom. U usporedbi s listopadom 2021. godine te listopadom pretpandemijske 2019. godine, ovogodišnji listopadni OVI pokazuje za 22,3 i 33,42 posto snažniju potražnju za radom", navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a. 

Najtraženija zanimanja u listopadu ove godine bila su prodavač, učitelj, konobar, kuhar i knjigovođa, dok je 48,8 posto oglasa za posao nudilo ugovor na određeno, a 46,1 posto ugovor na neodređeno, ističu iz EIZ-a.

Primjećuje se i stabilan udio oglasa za posao koji spominju mogućnost rada od kuće. U listopadu ove godine bilo ih je 2,2 posto, dok je udio oglasa za posao usmjeren na umirovljenike bio 3,5 posto.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum