IVAN KRPAN

Mladi pijanist Ivan Krpan nastupio u pulskoj kazališnoj kući: NADAHNUTA IZVEDBA BACHOVIH, SCHUBERTOVIH I LISZTOVIH SKLADBI

Nadahnutim, preciznim i pedantnim nastupom, uz iznimnu moć koncentracije - kao da je izdvojen iz svijeta, kao da živi u tim čarobnim notama koje je izveo, započeo je svoj klavirski recital djelom J. S. Bacha "Partita u a-molu", stavcima Fantasia /Allemande /Corrente/ Sarabande/ Burlesca/Scherzo i Gigue

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Ivan Krpan (Snimio Dejan Štifanić)

Ivan Krpan (Snimio Dejan Štifanić)


Iz serije klavirskih koncerata pod zajedničkim nazivnikom "Samo najbolje" u subotu navečer se u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula predstavio mladi iznimno nadareni pijanist Ivan Krpan, koji je nazočnu publiku proveo zanimljivom šetnjom kroz prekrasne glazbene partiture iz svjetske muzičke literature.

Nadahnutim, preciznim i pedantnim nastupom, uz iznimnu moć koncentracije - kao da je izdvojen iz svijeta, kao da živi u tim čarobnim notama koje je izveo, započeo je svoj klavirski recital djelom J. S. Bacha "Partita u a-molu, BWV 827", stavcima Fantasia /Allemande/Corrente/Sarabande/Burlesca/Scherzo i Gigue. Upravo je to višestavačno djelo pokazalo njegovu iznimnu pripremljenost, tehničke vještine, što i ne čudi, imajući u obzir njegov životopis te sve što je do sada postigao.

Bachovo djelo jest zahtjevno, ali u njegovoj interpretaciji činilo se kao da uživa u besprijekornoj lakoći izvedbe, gdje je vrlo nadahnuto dočarao to gusto glazbeno tkivo, koje zahtijeva pažljivog izvođača. I Krpan je upravo to bio.

Potom se krenulo u romantične sfere Schubertovom "Sonatom u a-molu, D. 537". Ovu sonatu čine stavci Allegro ma non troppo/Allegretto quasi Andantino/Allegro vivace, gdje je pak došao do izražaja i sugestivan pristup skladbama, strastveni nastup, izniman osjećaj za kadence, dinamiku te kontrapunkt među glazbenim stavcima. Ne zaboravimo da je Schubert bio jedan od prvih predstavnika romantizma u glazbenome svijetu, i upravo su ti romantični tonovi na najbolji mogući način zaokružili prvi dio glazbene večeri.

Nakon toga krenulo se Lisztom i njegovim djelima "Andante lagrimoso, S. 173/9", "Funérailles, S. 173/7" i "Bénédiction de Dieu dans la solitude, S. 173/3".

U djelima ovog mađarskog skladatelja dionice su obogaćene virtuozitetom, muzikalnošću i umjetničkim temperamentom samoga autora, koji je kao pijanist začetnik nove ere virtuoziteta i stvaratelj moderne klavirske tehnike i sloga. Inspirirao se najčešće literarnim sadržajima tražeći tematiku u kojoj ima stvarne ili simboličke srodnosti s njegovim životom i romantičkom prirodom, upravo kao što su romantičari prodirali u što egzotičnije i drevnije svjetove.

Sva je ta njegova djela mladi pijanist Krpan izveo itekako nadahnuto, slikovito dočaravši simbiozu lirskog i epskog, sugestivno, i bio je to možda i dio programa koji se najviše dopao publici, koja je prepoznala njegov talent i vrsno muziciranje nagradivši ga ovacijama.

Ivan Krpan rođen je u Zagrebu 1997. godine. Diplomirao je klavir na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u razredu prof. Rubena Dalibaltayana 2019. godine. Osnovnu i srednju glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu završio je u razredu prof. Renate Strojin Richter. Osvajao je prve nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Godine 2014. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA Belgija u Bruxellesu, prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju podunavskih zemalja u Ulmu (Njemačka), te prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Enschedeu (Nizozemska).

Godine 2015. osvojio je četvrtu nagradu na Međunarodnom Mozartovom natjecanju u Zhuhaiju (Kina). U 2016. godini dobitnik je prve nagrade na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treće nagrade na međunarodnom natjecanju "Frederic Chopin" u Moskvi.

Bio je polaznik majstorskih tečajeva profesora Dalibora Cikojevića, Siavusha Gadjieva, Đorđa Stanettija, Kemala Gekića, Pavela Gililova i Klausa Kaufmanna.

Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade "Ivo Vuljević" za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini. Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine za 2016. godinu.

Najveći uspjeh ostvario je 2017., osvojivši prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju "Ferruccio Busoni" u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu. U finalu je nastupio kao solist uz Haydn orkestar i dirigenta Arva Volmera, te izvedbom "Petog koncerta za klavir i orkestar" Ludwiga van Beethovena osvojio naklonost stručnog ocjenjivačkog suda i publike. Koncert je izravno prenosila talijanska TV kuća RAI.

Po povratku u Zagreb održao je recital u dvorani Blagoja Berse koji je izravno prenosila Hrvatska televizija. Dobitnik je državne nagrade "Vladimir Nazor" te Rektorove nagrade za uspjehe u 2017. godini. Pobjeda u Bolzanu donijela mu je niz angažmana, među inim gostovanja u Italiji, Njemačkoj, Japanu i Južnoj Koreji. Nastupio je u nekim od najpoznatijih svjetskih glazbenih središta kao što su Leipzig, Műnchen, Weimar, London i St. Peterburg.

U Berlinu je snimio svoju prvu studijsku snimku za tvrtku Idagio, koja je dostupna na internetskom portalu www.idagio.com.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini