NOVIGRAD

Mješoviti pjevački zbor Lavanda gostovao na Saboru hrvatske kulture u Lendavi: DOPRINOS IZGRADNJI MULTIKULTURALNOSTI

| Autor: Luka JELAVIĆ

U bogatom programu u prepunoj dvorani su se predstavile folklorne skupine, narodni orkestri, pjevački zborovi te vokalni solisti koji djeluju pri hrvatskim kulturnim društvima u Ljubljani, Velenju, Novom Mestu, Škofjoj Loki, Piranu te Lendavi

Članovi mješovitog pjevačkog zbora Lavanda iz Novigrada gostovali su na 8. saboru hrvatske kulture u Lendavi (Slovenija). Sabor kulture započeo je svečanom misom koja je u povodu sv. Mateja održana u župnoj crkvi sv. Katarine.

Misu je na hrvatskom jeziku predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, uz pomoć mjesnih župnika. Tom prigodom je zbor Lavanda izvodio svečane misne pučke pjesme. Po završetku mise, u koncertnoj dvorani kulturnog doma uz brojne goste, visoke predstavnike te veleposlanike Republike Hrvatske i Slovenije, svečano je otvoren 8. sabor hrvatske kulture. U bogatom programu u prepunoj dvorani su se predstavile folklorne skupine, narodni orkestri, pjevački zborovi te vokalni solisti koji djeluju pri hrvatskim kulturnim društvima u Ljubljani, Velenju, Novom Mestu, Škofjoj Loki, Piranu te Lendavi. Dvjestotinjak izvođača, članova osam hrvatskih društava je u izvornim narodnim nošnjama slovenskoj javnosti prikazalo kulturnu i vjersku tradiciju koju njeguju u svojim društvima, čime daju doprinos izgradnji multikulturalnosti te na taj način predstavljaju važnu kariku u povezivanju svih Hrvata koji žive i rade u Sloveniji. Sabor hrvatske kulture završio je zajedničkim druženjem svih sudionika u hotelu Terme Lendava, kojom prilikom su članovi zbora Lavanda, predvođeni dirigentom Branislavom Ostojićem, izveli kraći kulturni program sastavljen od istarskih, slavonskih, dalmatinskih i turopoljskih narodnih pjesama, a na kraju manifestacije izveli su i istarsku svečanu pjesme "Krasna zemljo", uz dugotrajan pljesak prisutnih.

Sabor hrvatske kulture organizirao je Savez hrvatskih kulturnih društava u Sloveniji, uz počasna pokroviteljstva predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Slovenije Boruta Pahora te našeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum