OTVORENJE U PETAK

JUBILARNI 20. DVIGRAD FESTIVALA: "Infernum, terra, caelum" i specifični instrumenti iz srednjega vijeka

Ovaj međunarodni festival rane glazbe od srpnja do rujna ugostit će renomirane glazbene skupine specijalizirane za ranu sakralnu glazbu, a koncert otvaranja održat će se ovog petka u 21 sat u bazilici svete Sofije u Dvigradu

| Autor: Glas Istre
Koncert otvaranja održat će se u bazilici svete Sofije u Dvigradu

Koncert otvaranja održat će se u bazilici svete Sofije u Dvigradu


U općinskoj vijećnici Općine Kanfanar jučer je najavljeno otvaranje Dvigrad festivala, koji će se ove godine održati u svom jubilarnom 20. izdanju.

Ovaj međunarodni festival rane glazbe od srpnja do rujna ugostit će renomirane glazbene skupine specijalizirane za ranu sakralnu glazbu, a koncert otvaranja održat će se ovog petka u 21 sat u bazilici svete Sofije u Dvigradu.

Promocija kulture

O značaju Festivala za promociju Dvigrada, ali i kulture, povijesti te sakralne glazbe, na predstavljanju ovogodišnjeg programa govorili su umjetnički ravnatelj Dvigrad Festivala Alojzije Prosoli, načelnik općine Kanfanar Sandro Jurman i Snježana Miklaušić - Ćeran. U svom obraćanju, ravnatelj Festivala osvrnuo se na početke ove dugovječne glazbene manifestacije te istaknuo kako se kroz ovih dvadeset godina za Dvigrad i promociju ovog spomenika nulte kategorije puno učinilo, čemu je doprinio i Dvigrad festival kroz na desetke koncerata održanih na ovoj lokaciji.

Foto

Organizatori festivala s načelnikom Sandrom Jurmanom

O značaju Festivala za promociju Dvigrada i Kanfanarštine govorio je i načelnik Sandro Jurman koji je podsjetio na kontinuirana ulaganja općine u obnovu i valorizaciju Dvigrada te namjeru otvaranja arheološkog parka u ruševinama ovog srednjovjekovnog grada, a u svom je govoru zahvalio i gospodinu Prosoliju na angažmanu i ustrajnosti u organizaciji Dvigrad festivala, koji je glas o Dvigradu proširio i izvan granica Hrvatske. Snježana Miklaušić - Ćeran govorila je o festivalu kroz 19 godina njegovog održavanja, naglasivši kako je festival cijelo vrijeme zadržao međunarodni karakter i visoku kvalitetu izvođača.

Nastavak u rujnu

Dvadeseto će izdanje u petak otvoriti talijanski sastav Anonima Frottolisti, koncertom pod nazivom "Infernum, terra, caelum", a posjetitelji će tom prigodom moći čuti i specifične glazbene instrumente iz doba srednjega vijeka, poput lutnje i organistruma.

Program Dvigrad festivala potom se vraća u rujnu, kada će se održati još nekoliko koncerata. Dana 2. rujna u Dvigradu će nastupiti ansambl SimoneSorini Syrenarum, a dan nakon na istom mjestu pozornicu preuzima oratorijski zbor crkve sv. Marka "Cantores sancti Marci", dok će se koncert završnice 20. Dvigrad festivala održati 24. rujna u crkvi svetoga Franje u Puli, gdje će nastupiti Ansambl Responsorium. Svi su koncerti besplatni za posjetitelje.

Dvigrad festival i ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, uz podršku Općine Kanfanar i Ministarstva kulture i medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini