U SRIJEDU U CIRCOLU

Inner Wheel klub Pula i Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova: Humanitarni koncert za oboljele od multiple skleroze

Prikupljena sredstva bit će utrošena za nabavku stola za masažu i vježbanje i bicikla za vježbu ruku i nogu za osobe oboljele od ove neizlječive bolesti, kako bi se poboljšala kvaliteta njihovog svakodnevnog života, doznajemo od tajnice pulskog Inner Wheel Kluba Esin Drnda-Grdinić

| Autor: Borka PETROVIĆ
Dobrotvorni koncert u suradnji s Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova (Foto T. KORODI)

Dobrotvorni koncert u suradnji s Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova (Foto T. KORODI)


Inner Wheel Klub Pula u srijedu 2. lipnja, s početkom u 20 sati, u Zajednici Talijana u Puli organizira 21. dobrotvorni koncert u suradnji s Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova Pula. Ulaz na koncert je slobodan, a na ulazu će se prikupljati donacije. Ove će godine prikupljena sredstva biti namijenjena za pomoć osobama oboljelim od multiple skleroze, zbog čega ovogodišnja akcija nosi naziv "Multipla skleroza-učinimo više".

- Prikupljena sredstva bit će utrošena za nabavku stola za masažu i vježbanje i bicikla za vježbu ruku i nogu za osobe oboljele od ove neizlječive bolesti, kako bi se poboljšala kvaliteta njihovog svakodnevnog života, doznajemo od tajnice pulskog Inner Wheel Kluba Esin Drnda-Grdinić        .

Kako pojašnjava, multipla skleroza je neizlječiva kronična, nepredvidljiva neurološka bolest središnjeg živčanog sustava, koja za posljedicu ima teški invaliditet, od koje najčešće obolijevaju osobe u dobi od 20 do 40 godina. Simptomi ovise o tome koje je područje središnjeg živčanog sustava napadnuto te su drugačiji kod različitih ljudi, ali i kod jedne osobe tijekom života. U Istarskoj županiji, točnije u Puli postoji društvo koje okuplja članove oboljele od multiple skleroze i omogućuje im terapije kako bi oboljelima svakodnevni život bio barem malo kvalitetniji. Pored terapijskih aktivnosti i potpore tu su još i usluge osobnih asistenata koji pomažu članovima s najtežim stupnjem invaliditeta u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, pomoć najugroženijim članovima, posjete teško pokretnih i nepokretnih članova.

- Fizikalna terapija i vježbe mišića od osnovne su važnosti i omogućavaju neovisnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Masažni stol koji se namjerava kupiti, potreban im je, jer masaža pruža olakšanje, može ublažiti određene simptome i svakodnevne bolove, dok je bicikl za vježbanje ruku jedna od idealnih sprava za održavanje tonusa oštećenih mišića, navode iz Inner Wheel kluba

napominjući kako sve njihove akcije doprinose zajednici i zato su im donatori bitan sudionik u njima.

U sklopu ovogodišnje humanitarne akcije novčane se donacije mogu uplatiti na žiro-račun otvoren za tu namjenu u Privrednoj banci Zagreb, naziv primatelja: "Multipla skleroza-učinimo više", adresa primatelja: IWK Pula, Stoja 4, Pula, IBAN: HR 73 2340 00915111 34 75 5, s naznakom za akciju "Multipla skleroza-učinimo više".

Dosadašnje akcije

U proteklih 20-ak godina zajedno s brojnim dobročiniteljima IWK Pula pomogao je brojnim udrugama i ustanovama: Općoj bolnici Pula i to Odjelima za pedijatriju, hematologiju i onkologiju, psihijatriju, neurologiju, zatim ustanovama za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, Volonterskom timu za palijativnu skrb, Domu za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, Sigurnoj kući Istra, Dječjem domu Ruže Petrović. U 2019. su uspješno ostvarili još jednu značajnu akciju namijenjenu Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula pod nazivom "Otvori mi vrata u svijet".

U Istri 400 oboljelih

Predsjednica Društvo multiple skleroze Istarske županije Snježana Raić zahvalila se Inner Wheel Klubu Pula i Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova što su odlučili za njih organizirati humanitarnu akciju odnosno dobrotvorni koncert.

- Daljnji cilj nam je pribaviti prostor za rehabilitaciju svih oboljelih osoba s multiplom sklerozom te dalje ulagati u nove uređaje i sprave za vježbanje kako bi rehabilitacija bila bolja, dostupnija i brža. Prostor koji trenutno koristimo premali je za rehabilitaciju zbog čega nam je potreban dodatan prostor prilagođen samo u tu svrhu, navodi Raić dodajući kako se u trenutnom prostoru oboljeli druže, imaju predavanja kao i razne radionice i ostale aktivnosti zbog čega u njega nisu u mogućnosti smjestiti veću količinu opreme za rehabilitaciju i veći broj osoba koje bi je kontinuirano koristili.

- Pravovremena i sveobuhvatna rehabilitacija izuzetno je potrebna i važna u liječenju multiple skleroze. Želimo učiniti više za povećanje dostupnosti nužno potrebne rehabilitacije oboljelima, navodi predsjednica podsjećajući da u Hrvatskoj od ove bolesti boluje više od 6.000 osoba i oko 400 osoba u Istri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum