POČINJE U ČETVRTAK

BAROMUS FESTIVAL Četiri koncerta i četiri kvarteta - 16 godina glazbe

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Hrvatski gitarski kvartet otvara 16. BaRoMus

Brojka četiri simbolizira razložnost, dosljednost, uvjerljivost i konstantu te sam ove godine odlučilo ugostiti četiri vrhunska kvarteta, kazao je Domagoj Terzić

U četvrtak, 16. srpnja počinje ovogodišnji, 16. BaRoMus Festival koji se odvija pod sloganom "A quattro...".

Koncertni program počinje nastupom Hrvatskog gitarskog kvarteta kojeg čine proslavljeni gitaristi i vrlo poznati virtuozi međunarodne glazbene scene (Petrit Çeku, Zoran Dukić, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić). Dodajmo i da je ovaj kvartet, među ostalim, nagrađen i nagradom "Orlando" za najbolji koncert održan na Dubrovačkim ljetnim igrama 2017. godine.

- Usprkos novonastaloj situaciji, a zahvaljujući povjerenju koje je projekt stekao tijekom dosadašnjih godina postojanja ove su godine na programu četiri koncerta koja će ugostiti četiri vrhunska kvarteta, rekao je osnivač i umjetnički ravnatelj BaRoMusa,   Domagoj Terzić objašnjavajući i da je festival osmišljen na osnovu formule - četiri koncerta puta četiri kvarteta - 16 godina glazbe.

- Brojka četiri simbolizira razložnost, dosljednost, uvjerljivost i konstantu te sam ove godine odlučilo ugostiti četiri vrhunska kvarteta. Kvartet kao glazbeni sastav možemo promatrati i kao veliku školu glazbene demokracije, odnosno kao plemeniti oblik sastavljanja različitosti, što je također znakovito. Organizacija festivala je ove godine svakako izazov, ali njegovim održavanjem želim biti korak ispred te potaknuti na promišljanje o tome je li je stabilnost i kontinuitet kulture važna, pa i kao kotačić gospodarskog oporavka ili rasta - kao što je to u svim civiliziranim sredinama, veli Domagoj Terzić.

- U nastavku programa nastupa Kvartet Pinocchio (23. srpnja) u sastavu Marta Schwaiger (sopran), Dani Bošnjak (flauta), Žarko Perišić (fagot) i Mario Penzar (čembalo). Slijedi koncert Kvarteta saksofona Papandopulo (28. srpnja) čiji su članovi saksofonisti Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužek. Radi se o jednom od naših najcjenjenijih domaćih komornih sastava koji bilježi nastupe na glazbenim pozornicama diljem Europe i svijeta gdje publiku redovno osvaja svojim uvjerljivim izvedbama.

Za kraj ovogodišnjeg 16. BaRoMus Festivala nastupit će poznati Zagrebački kvartet - Martin Krpan (violina) Davor Philips (violina), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo). Zagrebački kvartet osnovan je 1919. godine kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Svi najavljeni koncerti održat će se u rovinjskoj crkvi sv. Franje s početkom u 21 sat uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Međutim, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i novih uputa stožera program će se odvijati na otvorenom prostoru rovinjskog Franjevačkog samostana.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of