klasika u puli

Kvartet Porin nastupio u INK-u: Samo najbolje u najboljoj izvedbi

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Ni kiša koja je tijekom cijeloga dana padala, te posebice jako navečer, nije spriječila brojnu publiku da poprati još jedan izvrstan koncert klasične glazbe u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula iz serije Samo najbolje. Ti su koncerti poseban dragulj u ponudi pulske kazališne kuće, s uvijek vrsnim izdođačima i repertoarom.

Ovoga je puta nastupio Kvartet Porin u sastavu Ivan Novinc i Val Bakrač, violinisti; Lucija Brnadić, violistica i Neva Begović violončelistica.

Pred njima je bio zahjevan program, posebice tehnički, što su interpretirali na najbolji mogući način. Krenulo je djelom Slavenskog ''Šest narodnih suita''. Ovaj je autor na način koji je bio poseban za vrijeme njegovog djelovanja proučavao folklor, čime su protkana njegova djela, što je u izvedbi gudačkog kvarteta poprimilo gotovo pa bajkovitu dimenziju.

Miletićeve ''Folklorne kasacije'' također nastavljaju tragom folklorne baštine, gdje je dijalog, odnosno, mogli bismo i reći ''razgovor'' među instrumentima iznimno bogat i raskošan.

Potom jedan klasik, Haydn i ''Gudački kvartet u C-duru, op. 33, br. 3'' sa stavcima

Allegro moderato, Scherzo: Allegretto, Adagio ma non troppo i Finale. Rondo-Presto. Haydn je tijekom dugotrajnog glazbenog djelovanja komponirao u znaku bečkog klasičnog stila, obuhvaćajući kasni barok i rani period romantizma, što je sve vidljivo u ovoj skladbi.

I za kraj izvrsna izvedba Borodinovog ''Gudačkog kvarteta u D-duru, br. 2'' i stavci Allegro moderato, Scherzo. Allegro, Notturno. Andante i Finale te Andante-Vivace, kao vrhunac ove dojmljive glazbene večeri.

Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin. Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet.

Danas njegov stalni postav čine violinisti Ivan Novinc i Val Bakrač, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović.

Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske, već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na salzburškom Mozarteumu. Od 2006. godine kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana.

Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu.

Osvojio je i tri vrijedne nagrade: ''Ivo Vuljević'' (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), ''Darko Lukić'' i Radio podij.

Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007./2008. godine kvartet Porin dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika – diplomu ''Milka Trnina''.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter