Nagrade za istarske predstavnike

Zlatne Vetta iz Vrha i pulska Nešpula, srebro osvojila Umola iz Pićna

| Autor: Gordana Čalić Šverko, Mladen Radić
(Foto MVS Nešpula)

(Foto MVS Nešpula)


 Svoje prvo zlato donijela je s rovinjskog nastupa Vokalna skupina Vetta u rodni Vrh. Nakon četverogodišnje pauze ponovno se ohrabrila i prijavila na Međunarodni festival zborova Chorus Inside Croatia i u natjecateljskoj kategoriji tradicionalne glazbe, osvojila prvo mjesto. Zlatom je ovjenčan i nastup Mješovite vokalne skupine Nešpula iz Pule, a Umola iz Pićna osvojila je srebro u folklornoj kategoriji za mješovite zborove i vokalne skupine.

Zlatna diploma i titula pobjednika

Na festivalu održanom u rovinjskom Hotelu Lone sudjelovalo je petnaest zborova iz Poljske, Italije, Grčke, Rumunjske i Hrvatske. Glazbene boje Hrvatske branili su Vokalna skupina Vetta, Mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule i Vokalna skupina Umole iz Pićna.

- Osvojile smo 24,50 od maksimalnih 30 bodova što nam je donijelo zlatnu diplomu i titulu pobjednika kategorije. Ovo je Vettino prvo zlato i nama nagrada najvećeg sjaja, zadovoljna je Leana Paladin, voditeljica Vokalne skupine Vetta.

Vettice su za pobjednički nastup odabrale "Dobro jutro ca se ne javiješ", obrada Josip Veršić, "Izgrjala e mesečinka", bugarska narodna, "Slavonsko kolo", Emil Cossetto i "Naranča", arr. Deniza Gjini.

Vokalna skupina Vetta (Privatna arhiva)Vokalna skupina Vetta (Privatna arhiva)

- Programom smo htjele predstaviti narodnu glazbu iz više dijelova Hrvatske i Europe pa smo tako svoj nastup na natjecanju otvorile dalmatinskom narodnom, zatim nastavile s bugarskom narodnom koja nam je bila pravi izazov zbog specifičnog ritma i jezika, slijedilo je veselo slavonsko kolo, a posebno smo sretne da smo nastup zaokružile istarskom "Narančom". Izuzetno smo sretne i ponosne što su naš trud, rad i žrtva prepoznati i nagrađeni. Zlato koje smo donijele na našu Vrhuvšćinu će nas, sigurne smo, motivirati u daljnjem radu i ohrabriti nas u svim daljnjim planovima, projektima i natjecanjima, poručila je Leana Paladin. Dodala je da su Vettice zahvalne na podršci svojim obiteljima, prijateljima, Gradu Buzetu, Mjesnom odboru Vrh, kolegama iz raznih zborova i svima ostalima koji im daju vjetar u leđa.

Prijava i sudjelovanje na natjecanju iziskuje višemjesečni rad i probe što je uz privatni život, obitelji i posao vrlo izazovno. Zato je Vetticama osvojena nagrada neprocjenjive vrijednosti jer je ona rezultat i potvrda velikog odricanja i rada. Uživaju u glazbi prema kojoj dijele istu ljubav i to već neprekidnih dvanaest godina, ona je nematerijalna i upravo je to čini najljepšom. U sastavu vrhuvske vokalne skupine su: soprani Kristina Paladin i Zdenka Majcan, mezzosoprani Melisa Fabijančić i Martina Paladin, te alti Tina Majcan i Leana Paladin.

Dva zlatna pehara i pobjeda

Vokalna skupina Nešpula sudjelovala je u dvije kategorije. U kategoriji folklorne glazbe izveli su kompozicije "Oj Tonina" Josipa Kaplana, "Galiotova pesan" Krešimira Magdića te "Žažara" Roberta Pilepića. U kategoriji popularne glazbe izveli su "Rumor has it" Adele, "Wake me up" Aviciija te "Shum" Go_A. Sve kompozicije izvedene su u aranžmanu voditeljice Tatjane Merkl. Stručni žiri dodijelio je velik broj bodova za obje kategorije te je Nešpula osvojila dva zlatna pehara, a ujedno i pobijedila u E kategoriji, popularne i moderne glazbe.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha u Lisabonu na natjecanju "Lisbon Sings" s kojeg su se vratili s dva srebrna pehara u folklornoj kategoriji, ove godine Nešpulu očekuje još jedno pjevačko natjecanje u Parizu na 27. Internacionalnom natjecanju i festivalu folklora, plesa i glazbe "Etoiles De Paris".

(Foto MVS Nešpula)(Foto MVS Nešpula)

Kako kažu, nakon 17 godina rada i suradnje s Gradom, Grad Pula ove godine nije sufinancirao rad Udruge MVS Nešpula što im otežava planiranje rada i programa kroz godinu i nadolazeće razdoblje. Ipak, ističu da Nešpula odlučno nastavlja svoje djelovanje te promiče tonove istarske ljestvice diljem Hrvatske i svijeta pod stručnim vodstvom maestre Tatjane Merkl. U trenutnoj postavi, soprane čine Doris Mejak, Lucija Roce i Ivana Duras, alt dionice pjevaju Martina Šverko i Ines Tonkli Legović, tenor čine Iva Gobin i Antonela Macuka dok je voditeljica Tatjana Merkl, u nedostatku muških članova, preuzela bas dionice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter