GLAZBENI POUČAK U ROVINJU

"Lirika Stefana Rote" u izvedbi Aleksandre Santin Golojka i Lore Pavletić

| Autor: Aleta BRATTONI
Glazbeni poucxak

Glazbeni poucxak


Pred publikom rovinjskog Multimedijalnog centra prekjučer je koncertom "Lirika Stefana Rote" započelo ovogodišnje izdanje Glazbenog poučka koji se već 16. godinu održava u suradnji pulskog ogranka Hrvatskog društva glazbenih umjetnika s Pučkim otvorenim učilištem Grada Rovinja, uz podršku Grada Rovinja, rovinjske Turističke zajednice i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Romantizam

Stefana Rotu, osebujnog grofa, glazbenika i skladatelja, kao i njegova djela, kroz edukativni koncert prisutnima su približile pijanistica Aleksandra Santin Golojka i mezzosopranistica Lora Pavletić. U rodnom Piranu Stefano Rota uvelike je pridonio očuvanju općinskog arhiva, a brojne rukopise i transkripcije sačuvao je u svojem privatnom arhivu u Savudriji. Arhiv sadrži 36 sonata ili simfonija za klavir, tri zasebne kompozicije i pet kompozicija za glas i glasovir. Ostavio ga je u nasljedstvo svojoj kćeri Mariji koja se zatim udala za kapetana Giuseppea Benedettija iz Rovinja. Otuda i naziv arhiva "Rota Benedetti". O njemu se danas brinu nasljednici, koji su i sami prisustvovali ovom koncertu.

Edukativni koncert otvoren je sakralnom operom "Salve Regina" svečanog karaktera, a uslijedile su tri skladbe "Ave Maria".

Kako sve "Ave Marie" prate isti tekst s obzirom na to da se radi o molitvi, Lora Pavletić ga je za publiku izrecitirala na latinskom. Osim toga, približila im je karakteristike mezzosoprana, te ga uz ostalo usporedila s muškim baritonom. Svoj su nastup Aleksandra Santin Golojka i Lora Pavletić zaključile profanom skladbom "Romanza", baziranom na tekstu Georgea Gordona Byrona, jednog od najvažnijih britanskih književnika druge polovice 19. stoljeća, kao i predstavnika drugog "naraštaja" romantizma, baš kao što je to bio i sam Rota.

Tijekom koncerta uprizorene su i slike s nastupa koje su ove glazbenice održale u Momjanu i Piranu.

Ugledne glazbenice

Aleksandra Golojka, umjetnička voditeljica ciklusa edukativnih koncerata Glazbeni poučak, diplomirala je na talijanskom Conservatorio statale di musica te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nastupa solistički i u različitim komornim sastavima, sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, te Puhačkim orkestrom Grada Pule. Osim u Hrvatskoj i Italiji, svira u Sloveniji i Irskoj, solistički i kao korepetitor. Godine 2000. s Jadrankom Celić Bernaz osnovala je glasovirski duo Nesactivm.

Mezzosopranistica Lora Pavletić aktivna je dirigentica nacionalnih i internacionalnih vokalnih skupina i zborova, a diplomirala je operno pjevanje s najvećom ocjenom i pohvalom dekana na konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu. Od 2016. kao solistica surađuje s Capella musicale Beata Vergine gdje nastupa i gradi zavidan repertoar religiozne glazbe. Pjeva u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Švedskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of