FLAUTA, SAX I PRIJATELJI

Nataša Dragun organizira koncert već 25. put. U nedjelju nastupa više od 50 izvođača u Domu hrvatskih branitelja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Nataša Dragun

Nataša Dragun


Glazbenica Nataša Dragun i ove godine organizira već tradicionalni koncert Flauta, sax i prijatelji, koji će se održati u nedjelju u 20 sati u Domu hrvatskih branitelja. Bio je to povod za razgovor s njom.

- Flauta, sax i prijatelji već godinama je tradicionalni koncertni događaj krajem listopada, odnosno početkom studenog. Predstavite nam ovogodišnje izvođače?

- Nedjeljni koncert zaokružit će četvrt stoljeća ove jesenske glazbene manifestacije, a nastupit će više od pedeset izvođača - od solista, preko komornih sastava i bendova, do orkestra. Predstavit će se: Vladimir Mlinarić, klavir; Klaudija Korotaj, horna i Sandra Burić, klavir; Linda Uran, sopran i Ana Marija Ilić, klavir; Nataša Dragun, flauta i Emil Gregov, klavir; David Kumpare, klarinet i Sandro Vešligaj, klavir; vokalni solisti Vesna Nežić-Ružić i Sandro Lučić; bendovi Cantoon i MusiCity, ansambl Swinging Flutes te Puhački orkestar grada Pule pod ravnanjem Branka Okmace. Voditelj programa je Jan Franjul.

Obnovljeni sastav

- Svake godine oformi se, posebice za tu prigodu, i neki novi komorni sastav.

- Ansambl flauta Swinging Flutes je na neki način novi, točnije obnovljeni sastav - prije dosta godina djelovao je pod vodstvom Davora Lorkovića, izvodeći njegove aranžmane jazz standarda. Flautistice - članice Puhačkog orkestra grada Pule - okupile smo se za ovu jubilarnu priliku i odabrale jednu od tih skladbi. Isti ansambl flauta će imati istaknutu ulogu u sklopu Puhačkog orkestra prilikom izvođenja skladbe "Funny Flutes". Prvi put će na pozornici, kao novi komorni sastav, zasvirati duo Klaudija Korotaj i Sandra Burić, a od srca im želim da taj nastup bude samo prvi u nizu.

- Veliku pozornost posvećujete i domaćim skladateljima te promidžbi njihovih djela.

- Dosad su uvijek bile zastupljene skladbe naših autora, a neke od njih su i praizvedene upravo na koncertima Flauta, sax & prijatelji. U nedjelju će se možda u najvećem broju ikad, što se ove manifestacije tiče, predstaviti domaći skladatelji, i to većinom i izvodeći svoje kompozicije: Linda Uran, skladateljica, izvest će tri svoje solo pjesme; Vesna Nežić-Ružić autorica je glazbe za pjesmu "Triba znati"; Sandro Lučić otpjevat će svoju skladbu "Mrak", a Trio Cantoon odsvirat će "Sonic Water" svoga člana Andree Rojnića. Također, Damir Vukelja skladatelj je i aranžer "Istralanda" koji će izvesti u bendu MusiCity. Spomenula sam već aranžman Davora Lorkovića za Swinging Flutes, dok je duo Kumpare - Vešligaj za svoj nastup odabrao također domaćeg skladatelja - Emila Cossetta i njegovih "Pet karaktera".

Glazbom protiv rata

- Organizirati ovakvu manifestaciju zasigurno nije lako, jer okupiti tolike izvođače, unatoč njihovim obvezama, zahtijeva veliki trud.

- Uvijek, i ovom prilikom, zahvaljujem svim sudionicima Flaute, saxa & prijatelja što se odazovu i odvoje vrijeme za pripremu programa i sam koncert. To se odnosi kako na izvođače, tako i na sve sudionike u pripremi i izvedbi programa - autore idejnog rješenja i grafičkog oblikovanja promotivnih materijala, voditelje, tehničku ekipu, ton majstore, fotografa, video-snimatelja, i druge. Također, bez pokrovitelja i sponzora ne bi bilo programa. Kao ni bez onih kojima je koncert i namijenjen - naše publike; koncert činimo svi zajedno. Hvala posjetiteljima što podržavaju koncert Flauta, sax & prijatelji dugi niz godina - dođite nas podržati i u nedjelju u 20 sati u Dom hrvatskih branitelja u Puli. Ulaz je slobodan, parking također. Pokrovitelji su Grad Pula, Upravni odjel za kulturu i razvoj civilnog društva, Istarska županija, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Turistička zajednica grada Pule, a pokrovitelji Bistro Artha, Poreč, Mladen Radić i Marina Ljubanović.

- Koji je moto ovogodišnjeg izdanja?

- Stalni moto koncerta je "Glazbom protiv nasilja". Dodala bih "Protiv rata". A moja poruka, kao ljubitelja životinja, je također stalna: Ne napuštati, sterilizirati, udomljavati, voljeti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter