NATAŠA DRAGUN

Uoči sutrašnjeg koncerta Flauta, sax i prijatelji: HRVATSKA PRAIZVEDBA SKLADBE SEBASTIANA STELLA

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Jako mi je drago da će biti izvedene skladbe tri domaća skladatelja, stilski i generacijski različitih: Branka Okmace, Sebastiana Stella i Andrije Bošnjakovića. Imat ćemo i dvije praizvedbe. Na programu su klasična i suvremena glazba, evergrini i filmska glazba, jazz, metal, veli Nataša Dragun

 

 U nedjelju u 20 sati u Domu hrvatskih branitelja održat će se po 22. put već tradicionalni koncert Flauta, sax i prijatelji. Bio je to povod za razgovor s organizatoricom manifestacije Natašom Dragun.

- Predstavite nam ovogodišnje izdanje već tradicionalnog koncerta Flauta, sax i prijatelji.

- I ove, 22. godine zastupljeno je više glazbenih žanrova i brojni izvođači - solisti, komorni sastavi, bendovi, orkestar. Svaki koncert je svojevrsni osvrt što se u glazbenom smislu dešavalo u razdoblju od prethodnog, a uvijek kroz zajedničko stvaranje, suradnju. Jako mi je drago da će biti izvedene skladbe tri domaća skladatelja, stilski i generacijski različitih: Branka Okmace, Sebastiana Stella i Andrije Bošnjakovića. Imat ćemo i dvije praizvedbe. Na programu su klasična i suvremena glazba, evergrini i filmska glazba, jazz, metal.

Psihijatrija s diplome

- Tko će biti ovogodišnji gosti?

- Nastupaju: Samanta Stell, flauta; Aleksandra Santin Golojka, klavir; David Kumpare, klarinet; Sandro Peročević, kontrabas. Zatim - Slava Obranović na harmonici, i vrlo mladi klavirist Sven Stjelja. Od sastava - Evergrin kvartet E4, Ad libitum i, za ovu priliku tako imenovani, Psihijatrija s diplome. Posljednji navedeni sastav okupio je Sebastian Stell za svoj diplomski koncert (ove je godine diplomirao jazz bubnjeve u Trstu), kada se predstavio i kao autor. U nedjelju nam dakle slijedi hrvatska praizvedba.

Naravno, tu je - pod ravnanjem Branka Okmace - nezaobilazni Puhački orkestar grada Pule. S još jednom praizvedbom, svoga mladog člana, udaraljkaša Andrije Bošnjakovića. Kroz program će nas voditi Tijana Vukić i Šandor Slacki. Ulaz je slobodan, a parking besplatan.

- Neki gosti su s Vama od samoga početka. Kako je krenula ta lijepa glazbena priča?

- Dugogodišnje glazbene suradnje traju sa Samantom Stell, Aleksandrom Golojka i Sandrom Peročevićem, a klasični dio programa posvećen je komornom muziciranju. Ove godine se uključio i klarinetist David Kumpare. Od prvog koncerta sudjeluje i Puhački orkestar grada Pule, i maestro Branko Okmaca - i kao dirigent, i kao skladatelj, i klavirist. Dugogodišnja je suradnja i s voditeljicom i spisateljicom Tijanom Vukić. Priča je krenula 1998. godine, kada sam željela obilježiti skromnu - a tada se nije tako činila - desetu obljetnicu bavljenja glazbom. Svirala sam, i onda, i još uvijek, u više ansambala koji su se uz podršku posjetitelja okupili u Domu branitelja. Pa smo se okupili i sljedeće godine, i tako više od dva desetljeća. Od prvog koncerta je prošla dvadeset i jedna godina, a još uvijek ima entuzijazma, ideja i želje da se stvori pozitivna atmosfera. Prohladne i ponekad kišovite jesenje večeri. Hvala prijateljima, na pozornici, i u gledalištu. 

Različiti doživljaji 

- Kako će biti koncipiran ovogodišnji repertoar?

- I ovogodišnje izdanje, kao i sva prethodna, nudi različite glazbene doživljaje: klasična i suvremena glazba, evergrini, jazz, pa čak i metal. Nastupit će brojni izvođači, od kojih su neki sudionici od prvog koncerta, neki povremeno, a neki prvi puta. Kao i u žanrovskom smislu, vrlo smo raznoliko društvo. Manifestaciju čine mogućom i tehnička ekipa, pokrovitelji i sponzori: Grad Pula, Istarska županija i Turistička zajednica Grada Pule, SAKUD Pula, IZO Žminj, Mladen Radić, Dušan Nožica i Marina Ljubanović.

- Jedan od lajtmotiva manifestacije je i briga o kućnim ljubimcima?

- Uz slogan koncerta "Glazbom protiv nasilja", kao i uvijek kad imam priliku naglasila bih potrebu brige za kućne ljubimce - udomljavati, sterilizirati, pomagati rad udruga za zaštitu životinja, ne napuštati, voljeti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter