UPORNOST SE ISPLATI

VJEKOSLAV ŽUŽIĆ, čovjek koji je bacio rukavicu Istri i Dalmaciji u proizvodnji pršuta

| Autor: Glas Istre
Žužić i njegovi pršuti (foto Novi list)

Žužić i njegovi pršuti (foto Novi list)


Ako se za ikoga može reći da je "izmislio" krčki pršut, onda je to nedvojbeno Vjekoslav Žužić.

Iako tu konstataciju treba uzeti uvjetno, s obzirom na to da se krčko pršutarstvo oslanja na dugu tradiciju kućne, bolje rečeno obiteljske proizvodnje, te delicije od brojnih, starih majstora začinjanja i sušenja specijaliteta čija se proizvodna receptura prenosila s koljena na koljeno, spomenuti je otočanin neupitno onaj koji je krčki pršut podigao na višu razinu kvalitete i prepoznatljivosti te u konačnici učinio da se naziv tog specijaliteta piše velikim slovom.

Žužić je i onaj koji ga je, kao prvi hrvatski proizvod, "dogurao" do razine oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla, odnosno proizvoda čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, piše Novi list.

A da se kvaliteta Krčkog pršuta sve jasnije vrednuje i u najjačim hrvatskim "pršutarskim regijama" poput Dalmacije ili Istre, potvrđuju nagrade i priznanja koje proizvodi prvog, a zasad još uvijek i jedinog "pravog" krčkog pršutara, već godinama osvajaju na najprestižnijim domaćim pršutarskim sajmovima i smotrama - Internacionalnom sajamu pršuta (ISAP) koji se održava u istarskom Tinjanu, kao i na Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju.

U red događanja čijim je ne samo sudionikom, već i nagrađenim izlagačem redovito i spomenuti krčki pršutar, mesar i proizvođač brojnih drugih mesnih prerađevina, zasigurno spadaju i Dani hrvatskog pršuta - manifestacija čije je osmo izdanje ovog puta ugostio grad Split.

Događanje koje je, upravo zahvaljujući Žužićevoj ulozi na domaćoj pršutarskoj sceni svojevremeno čast imao ugostiti i grad Krk, iznova je okupilo najbolje i najiskusnije domaće proizvođače tog specijaliteta. Susret je i ovog puta za osnovni cilj imao doprinos boljem korištenju ekonomskih, gospodarskih i gastronomskih potencijala tog cijenjenog proizvoda, a iznova ga je, ovog puta u suradnji s Gradom Splitom, organizirao Klaster hrvatskog pršuta čiji je član i Mesnica Žužić.

Opširnije možete čitati na portalu Novog lista.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of