HRVATSKI NATJECATELJSKI PROGRAM

USUSRET 69. PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU: Deset hrvatskih filmova u konkurenciji za festivalske nagrade

Festival 16. srpnja otvara film "Šesti autobus" redatelja Eduarda Galića, a u konkurenciji za festivalske nagrade su i "4:2" Anđela Jurkasa, "Baci se na pod" Nine Violić, "Divljaci" Darija Lonjaka, "Glava velike ribe" Arsena Oremovića, "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha, "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića, "Punim plućima" Radislava Jovanova, "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca te "Zbornica" Sonje Tarokić

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
(Foto: Pula film festival)

(Foto: Pula film festival)


Hrvatski natjecateljski program 69. Pulskog filmskog festivala, koji će se održati od 16. do 24. srpnja, ove godine donosi deset naslova koji će se prikazati u Areni i Kinu Valli. Festival 16. srpnja otvara film "Šesti autobus" redatelja Eduarda Galića, a u konkurenciji za festivalske nagrade su i "4:2" Anđela Jurkasa, "Baci se na pod" Nine Violić, "Divljaci" Darija Lonjaka, "Glava velike ribe" Arsena Oremovića, "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha, "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića, "Punim plućima" Radislava Jovanova, "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca te "Zbornica" Sonje Tarokić.

Najavljeno je to danas na uvodnoj presici Pulskog filmskog festivala u Kulturno informativnom centru u Zagrebu, a Tanja Miličić, ravnateljica javne ustanove Pula Film Festival, i Pavo Marinković, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala istaknuli su da će o najboljim filmovima odlučivati austrijski redatelj Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike Zlatne Arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, kritičarka lista Variety i selektorica festivala u Palm Springsu Alissa Simon te montažer Miran Miošić.

- Svima onima koji su svoje filmove snimili i završili u vrlo neizvjesnim i opterećujućim uvjetima pandemije valja čestitati. A upravo tako su nastajali svi hrvatski filmovi koje ćemo ove godine prikazati u Puli. Većinu njih domaća javnost, a time naravno i zahvalna pulska publika, još nije vidjela. Pokušali smo sastaviti najbolji mogući program te napraviti pošten balans, vodeći računa o komunikativnosti filmova, relevantnosti tema, a istovremeno poštujući estetske parametre. Ovo je, rekao bih i godina zrelih debitanata od kojih su neki respektabilni umjetnici kojima režija igranog filma nije primarna profesija što ovogodišnji festival čini posebnim. Noćna mora ovogodišnjeg pulskog festivala je i raspored slotova u Areni (raspored prikazivanja op. n.), jer je jako teško pomiriti očekivanja publike, samih autora te vlastiti ukus, kazao je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Pavo Marinković.

Foto

Dominik Galič, Ankica Tilić, Vanja Sremac, Radislav Gonzo i Nina Violić (Foto: PFF)

- Osim u Areni, Kinu Valli i Istarskom narodnom kazalištu i na Kaštelu, projekcije hrvatskih i međunarodnih filmova očekuju posjetitelje i filmske profesionalce ovogodišnjeg 69. Pulskog filmskog festivala i na plaži Ambrela, na ležaljkama uz more, na magičnom otočju Brijuni te u Rovinju i Poreču. Hrvatski filmaši imat će priliku predstaviti svoje najnovije filmove, ali i one u nastanku, brojnim važnim međunarodnim agentima prodaje, novinarima, predstavnicima filmskih festivala, producentima i drugim filmskim profesionalcima. Do Festivala nas dijeli još samo 43 dana: filmovi pristižu sa svih strana Europe, prevode se filmski dijalozi, uređuju se tekstovi, slažu se rasporedi, rezerviraju se sobe, lijepe se plakati, angažiraju se razni vanjski suradnici poput voditelja razgovora i programa, voditelja lokacija, tajnica ocjenjivačkih sudova, blagajnica, vozača, uskoro će se objaviti prijave za volontere…

Atmosfera u našem radnom kolektivu iznimno je dinamična i uzbudljiva, posebice stoga što se Festival, nakon dvije godine, održava u uvjetima koje ne nameću epidemiološke mjere, izjavila je Tanja Miličić.

Na festivalskoj presici bili su i filmski umjetnici, Vjera Matković, načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama pri Ministarstvu kulture i medija, te partneri Festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of