Uz odlazak poznatog glumca

MUSTAFA NADAREVIĆ: Glumac si samo ako si glumac na sceni i ako se boriš za svoje postojanje

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Predstava "Sjajni momci" (Danilo MEMEDOVIĆ)

Predstava "Sjajni momci" (Danilo MEMEDOVIĆ)


Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija bili su cimeri dok su studirali. Prije dvije godine su podijelili motovunsku festivalsku pozornicu dok su obojica primala najdugovječniju festivalsku nagradu za 50 godina kontinuiranog rada na filmu

Uz odlazak legendarnog glumca Mustafe Nadarevića, prisjetimo se i njegovih posljednjih istarskih gostovanja.

Ovaj poznati glumac posljednji je put glumio u Puli u Domu sportova "Mate Parlov" prije točno tri godine, krajem studenog 2017. godine u predstavi "Sjajni momci". Radilo se o djelu američkog autora Neila Simona, originalnog naziva "Sunshine boys" u izvedbi glumačkog trojca iz serije "Lud, zbunjen, normalan" - Mustafe Nadarevića, Senada Bašića i Moamera Kasumovića.

Te iste godine, predstava je trebala gostovati u Puli mjesec dana ranije, no tehnika je zakazala - jednostavno razglas nikako nije (pro)radio.

I Mustafa Nadarević tom je prigodom tako spontano, ležerno, a znalački i iskreno uvjerio publiku da će za manje od mjesec dana moći pogledati ovu komediju bez tehničkih poteškoća. U maniri velikana, za što je ispraćen ovacijama. A tako je i bilo.

Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija bili su cimeri dok su studirali. Prije dvije godine su podijelili motovunsku festivalsku pozornicu dok su obojica primala najdugovječniju festivalsku nagradu za 50 godina kontinuiranog rada na filmu.

Najavljujući ceremoniju dodjele, Igor Mirković je rekao da Motovun Film Festival dubokim naklonom odaje počast dvojici kraljeva filmskog platna koji su pola stoljeća svojih života posvetili stvaranju pokretnih slika. Bilo je to krajem srpnja 2018. godine.

U Puli je Nadarević primio i nekoliko Zlatnih Arena, a i Nagradu "Fabijan Šovagović".

Upravo u Puli je 2005. godine kao redatelj upriličio kazališnu predstavu "Kapetan John Peoplefox".

- Ovo je predstava koja pravi ogroman luk: od studenta treće godine Akademije, vašeg Puljanina Luke Juričića, do Pere Kvrgića, koji je najstariji, a neki prijelaz, sredina, sam ja kao režiser predstave. Bilo mi je vrlo važno sastaviti tu energiju iskustva i mladosti, koja u ovoj našoj predstavi može dati odgovor na budućnost hrvatskog teatra. Naravno, ovisi tko će biti više ili manje ambiciozan, ali veliki dio ovog ansambla, a možda i svatko od njih ako to budu željeli, bit će budućnost hrvatskog teatra, kazao je tada Nadarević u intervjuu za Glas Istre.

Izjavio je i tada "Kod nas vlada mišljenje da, ako je netko završio Akademiju, da to znači da je glumac. No to nije to, jer glumac si samo ako si glumac na sceni i ako se boriš za svoje postojanje, ako imaš ambiciju i ako ti taj posao nešto znači. Odrađivati posao glumca je nešto najstrašnije, najstrašnije što može biti. Kadgod publika vidi dobru predstavu, vjerujte mi da će na nju opet doći. Ali, na lošu predstavu nitko nije lud da dođe", kazao je Nadarević prije 15 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of