DANI TALIJANSKOG FILMA u rovinju

Ovogodišnje izdanje posvećeno ženskoj kinematografiji: Monici Vitti, Mariangeli Melato, Alidi Valli, Lini Wertmüller...

| Autor: Olja Fazlović
(Snimila Olja Fazlović)

(Snimila Olja Fazlović)


U dvorani Zajednice Talijana "Pino Budicin" u Rovinju otvoreni su 21. Dani talijanskog filma, koji se održavaju do 8. kolovoza.

Otvorenje je bilo predviđeno na otvorenoj pozornici Zajednice Talijana, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, održalo se u dvorani Zajednice. Festival su otvorili predsjednica Zajednice Talijana Viviana Benussi; gradonačelnik Grada Adrije Massimo Barbujani; dogradonačelnik Grada Rovinja David Modrušan; predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva; predsjednica Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Rovinja Roberta Ugrin; predsjednica udruge Circolo del cinema "Carlo Mazzacurati" iz Adrije, Emanuela Finesso; bivši gradonačelnik Adrije, Antonio Lodo i sin Vittorija Sege, Juri Sega.

(Snimila Olja Fazlović) (Snimila Olja Fazlović)

Otvorenje je vodila Sabrina Benussi, članica udruge i redateljica dokumentarnih filmova.

"Davne 1999. godine, proizašla je ideja za organizacijom Smotre talijanskog filma. Od početka, ideja je usmjerena na širenju kvalitetne talijanske kinematografije i raste iz godine u godinu zahvaljujući povezivanju Grada Adrije i Grada Rovinja, čiji su predstavnici i voditelji festivala u začetku bili Vittorio Sega, predsjednik Kino kluba Adria, te Antonio Pellizzer, predsjednik Zajednice Talijana Rovinj.

(Snimila Olja Fazlović) (Snimila Olja Fazlović)

U 2021. godini Dani talijanskog filma, dodatno šire svoje djelovanje i paralelno sa Smotrom pokreću radionicu snimanja za učenike Talijanske srednje škole iz Rovinja, a 2022. godine pokreće se prvo izdanje Natječaja "Italian Film Festival - Škole i Mladi".

Ovogodišnje izdanje posvećeno je ženskoj kinematografiji. Protagonistice su ovog izdanja, uz ostale glumice, Monica Vitti, Mariangela Melato, Alida Valli, izvanredne u komedijama, ali i dramskim filmovima. Nismo mogli izostaviti veliku Linu Wertmüller, redateljicu, scenaristicu i spisateljicu koja je bila prva žena u povijesti nominirana za Oscara za najbolju režiju, za film "Pasqualino Settebellezze". Posebnu sekciju čine filmovi iz regija Furlanije-Julijske pokrajine i Veneta, partnera manifestacije, s dokumentarnim i kratkometražnim filmovima različitih žanrova.

(Snimila Olja Fazlović) (Snimila Olja Fazlović)

Festival ove godine koordinira Sabrina Benussi iz Zajednice Talijana "Pino Budicin" iz Rovinja, a organizira se u suradnji s udrugom "Circolo del cinema di Adria", koja se od 2019. godine, kad Emanuela Finesso postaje predsjednicom, posvećuje padovanskom redatelju Carlu Mazzacuratiju", poručuju iz Zajednice Talijana.

Kao svojevrsna uvertira "Danima talijanskog filma" u Rovinju se, 28. srpnja, otvorila fotografska izložba o Alidi Valli, nakon koje je uslijedila projekcija dokumentarnog filma "Alida", koji će se ponovno prikazati 7. kolovoza, za sve one koji su ih propustili.

Program:

  • 4. kolovoza: Film "7 donne e un mistero", redatelj Alessandro Veronesi, glume Margherita Buy, Diana Del Bufalo, Sabrina Impacciatore, Benedetta Porcaroli, Micaela Ramazzotti, Luisa Ranieri, Ornella Vanoni
  • 5. kolovoza: Film "Amore mio aiutami", redatelj Alberto Sordi, glume Monica Vitti i Alberto Sordi
  • 6. kolovoza: Film "Travolti da un insolito destino nell’azzurro mare d’agosto", redateljica Lina Wertmüller, glume Mariangela Melato i Giancarlo Giannini
  • 7. kolovoza: Dokumentarni film "Alida", redatelj Mimmo Verdesca.

Posljednja večer, 8. kolovoza, posvećena je retrospektivi u povodu dvadesete godišnjice djelovanja manifestacije, a prikazat će se i projekcije nekih djela proizašlih iz filmskih radionica s mladima. Deset godina nakon njegove prve projekcije, dokumentarni film Sabrine Benussi, "Vedo rosso" ponovno će se prikazati javnosti. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

(Snimila Olja Fazlović) (Snimila Olja Fazlović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum