STRASBOURG

Plenković: Sassoli je bio veliki političar, veliki čovjek

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


David Sassoli "bio je velik političar, velik čovjek, Talijan, Europljanin, prijatelj Hrvatske", rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak uoči odavanja počasti pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta. 

David Sassoli "bio je veliki političar, veliki čovjek, Talijan, Europljanin, prijatelj Hrvatske, čovjek s kojim sam radio u EP-u prije nekoliko godina, predsjednik EP-a u vrijeme prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i, naravno, kolega s kojim sam se često viđao na početku svakog Europskog vijeća", rekao je Plenković novinarima u Strasbourgu. 

David Maria Sassoli, rođen u Firenci 30. svibnja 1956., bio je dugogodišnji novinar prije nego što je 2009. izabran u EP, a desetljeće poslije zasjeo na čelo te institucije. 

Preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca "zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava". 

Plenković je dodao da je Sassoli bio čovjek koji "nas je dobro poznavao, podržavao put Hrvatske i prema šengenskom prostoru i prema europodručju". 

"S obzirom da je riječ o čovjeku koji se istinski davao i gradio mostove u ovoj kući europske demokracije, a to je EP, i osobno mi je žao da nas je prerano napustio", rekao je hrvatski premijer. 

Plenković se prije odavanja počasti pokojnom predsjedniku EP-a susreo s obnašateljicom dužnosti predsjednice EP-a Robertom Metsolom koja bi mogla naslijediti Sassolija. 

"Vjerujemo da će EP pod njezinim predsjedanjem u prvoj polovici 2022. usvojiti pozitivno mišljenje o pristupanju Hrvatske u eurozonu", tvitao je premijer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater