ZAGREB

Lika ponovno među top 100 svjetskih zelenih održivih destinacija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Lika je i za 2021. uvrštena među top 100 zelenih i održivih destinacija u svijetu u izboru organizacije Green Destination, koja je ovoga tjedna predstavila taj popis, izvijestili su u srijedu iz Klastera Lika Destination.

Ta organizacija odnosno međunarodna zaklada "Global Green Destination" sedmu godinu za redom okuplja svjetske održive zelene destinacije i prikuplja priče o održivom turizmu i dobrim praksama diljem svijeta.

Lika je na popis prvi puta uvrštena krajem prošle godine, što je, kako ističu iz Klastera, bilo veliko priznanje njihovom predanom radu i upornosti, što se nastavilo i u ovoj godini te su ponovo prepoznati od te organizacije.

"Destinacija Lika je po mnogočemu posebna - gotovo 60 posto njezine površine je zaštićeno, tu se nalazi i osam zaštićenih prirodnih područja od čega su tri nacionalna parka. Čista priroda omogućuje rast i uzgoj kvalitetnih namirnica", ističu iz Klastera Lika Destination, koji je kao jedini klaster u Lici osnovan prije nekoliko godina s ciljem turističke promocije Like na domaćem i stranim tržištima.

U promociji se pritom vode načelima održivog razvoja pod sloganom "Smart sustainable destination".

"Za prijavu ove godine morali smo ispunjavati 30 kriterija što je duplo više nego prošle godine, a osim toga morali smo predati i priču dobre prakse koju smo i ove godine fokusirali na lokalne proizvode s oznakom Lika Quality, jer je upravo povezivanje lokalnih proizvođača s ostatkom turističkih dionika, na čemu u klasteru radimo od prvog dana, jedan od glavnih faktora razvoja u Lici", kažu iz tog Klastera.

Dodaju da su i ponosni jer su ono što oni rade prepoznali i svjetski stručnjaci iz područja turizma i održivog razvoja, koji su sustav Lika Quality izdvojili kao jedinstven i uspješan primjer kojeg bi svi trebali slijediti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini