BRUXELLES

Libanon: EU je spreman na sankcije kako bi utjecao na sastavljanje vlade

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska unija je u petak objavila da je spremna uvesti ciljane sankcije libanonskim čelnicima odgovornim za političku blokadu kako bi pomogla u formiranju vlade i u donošenju reforma koje će izvući zemlju iz krize.

Ministri vanjskih poslova EU-a zatražili su na svojoj zadnjoj sjednici 12. srpnja donošenje pravnog okvira za te sankcije i on je odobren u petak, navodi se u priopćenju.

Dvadeset sedmorica se još moraju dogovoriti o popisu pravnih i fizičkih subjekata kojima će se uvesti sankcije i jednoglasno ga odobriti.

Ovaj pravni okvir "omogućuje uvođenje sankcija pravnim i fizičkim osobama odgovornim za povredu demokracije i vladavine prava u Libanonu", dodaje se u priopćenju.

Iduća sjednica ministara vanjskih poslova EU-a planirana je 21. rujna.

Mandatar za sastav libanonske vlade, milijarder Najib Mikati (65) obećao je u utorak da će sastaviti vladu u najkraćem roku.

Europske sankcije uvest će se onima koji koče taj proces, ističe se u priopćenju EU-a.

One će obuhvatiti zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine fizičkih i pravnih osoba. Usto, fizičke i pravne osobe u EU-u neće smjeti stavljati novac na raspolaganje osobama čija su imena na popisu.

EU će ujedno osigurati način kako sankcionirati krivce za "ometanje provedbe planova koje su odobrile libanonske vlasti a koje podupiru međunarodni sudionici, među kojima EU, kako bi se povećala odgovornost i dobro gospodarenje u javnom sektoru te provedba važnih gospodarskih mjera", dodaje se u priopćenju.

Što se tiče potonjeg, spominju se bankarski i financijski sektor te "donošenje jasnog zakonodavstva koje neće praviti razliku u izvozu kapitala".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater