STRASBOURG

Europski parlament odao počast Sassoliju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europski parlament je u ponedjeljak, na početku prve plenarne sjednice ove godine, odao počast svom pokojnom predsjedniku Davidu Sassoliju koji je preminuo prošlog tjedna. 

Na ceremoniji su, uz eurozastupnike, bili Sassolijeva obitelj, nekoliko premijera članica EU-a, a među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, i drugi europski dužnosnici.

"S obzirom da je riječ o čovjeku koji se istinski davao i gradio mostove u ovoj kući europske demokracije, a to je Europskli paralment, i osobno mi je žao da nas je prerano napustio", rekao je Plenković hrvatskim novinarima u Strasbourgu. 

Sassoli je preminuo 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca "zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava".

David Maria Sassoli, rođen u Firenci 30. svibnja 1956., bio je dugogodišnji novinar prije nego što je 2009. izabran u EP, a desetljeće kasnije zasjeo na čelo te institucije. 

Bivši talijanski premijer Enrico Letta je u govoru u Europskom parlamentu rekao kako je "David snažno vjerovao da se demokracija ne može uzimati zdravo za gotovo i da se za nju treba boriti, braniti je, da demokracija nije dar, već postignuće koje treba iznova postizati". 

"Njegova ideja Europe i njezinih institucija bila je: otvorena ljudima i bliska njihovim potrebama", dodao je Letta i pozvao europske političare da ostanu posvećeni Konferenciji o budućnosti Europe i osiguraju njezin uspjeh u čast Sassoliju.

Letta je istaknuo da je Sassolijeva odluka da otvori vrata EP-a 2020., kada su se mnoge institucije u svijetu zatvorile, bila "osporavana, uzrokovala podjele, ali zato hrabra" i pomogla EU-u da se bori s pandemijom koronavirusa. 

Sassolijev dvoipogodišnji mandat na čelu EP-a trebao je završiti krajem siječnja. Vršiteljica dužnosti predsjednika EP-a je potpredsjednica Roberta Metsola, malteška političarka koja bi ga mogla naslijediti. "Njegove riječi su nas inspirirale, a njegova djela motivirala", rekla je Metsola.

"Ono što Europa treba, što najviše treba, novi je projekt nade. Mislim da taj projekt možemo izgraditi oko tri snažne osi: Europe koja je inovativna, Europe koja štiti te Europe koja vodi i osvjetljava poput svjetionika", rekao je Sassoli na Europskom vijeću u prosincu, na što je podsjetio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je Sassolijevu "skromnost" i pohvalio ga što je "čvrsto branio" europske vrijednosti. 

Između govora europskih političara, violončelistica Anne Gastinel izvela je suitu u Es-duru i suitu u G-duru Johanna Sebastiana Bacha.

Kvartet Filharmonijskog orkestra u Strasbourgu i sopranistica Francesca Sorteni izveli su na kraju Odu radosti, himnu Unije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini