aktualn predsjednica

Von der Leyen kandidatkinja pučana za novi mandat u Komisiji

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Aktualna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrđena je u četvrtak u Bukureštu za vodeću kandidatkinju Europske pučke stranke za novi mandat. 

Za njemačku demokršćanku izjasnilo se 400 od 499 delegata koji su glasali na kongresu europskih pučana u glavnom gradu Rumunjske, a nevažećih je glasova bilo deset. Dok je trajalo tajno glasanje, von der Leyen je rekla da će se EPP boriti za sigurnost i vladavinu prava te protiv populista i ekstremnih političkih opcija. 

"Bio to AfD, Nacionalno okupljanje, Konfederacija (...) nazivi im se razlikuju, ali su zapravo isti. Žele pogaziti naše vrijednosti i uništiti našu Europu", rekla je von der Leyen.

Ponovila je da je Europa predana potpori Ukrajini i da će ruski predsjednik Vladimir Putin stići pred lice pravde. 

"Rusija je razorila domove, bolnice i vrtiće, ali nije mogla uništiti san o slobodnoj i prosperitetnoj Ukrajini koja nalazi svoje mjesto u srcu Europske unije", rekla je šefica Komisije, dodavši da taj san živi i na zapadnom Balkanu, u Moldaviji i Gruziji. 

Von der Leyen osvrnula se u svom govoru na nekoliko šefova vlada. Rekla je da je EPP ponosan na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića što je "uveo Hrvatsku u eurozonu i šengen", kao i na poljskog premijera Donalda Tuska jer je "vratio vladavinu prava u Poljskoj".

Von der Leyen postala je šefica Komisije 2019. na prijedlog šefova država i vlada EU-a nakon što je propao koncept spitzenkandidata. Na taj način oduzela je priliku tzv. spitzenkandidatu pučana Manfredu Weberu da dospije na čelo Komisije. Weber, predsjednik EPP-a, rekao je uoči glasanja da von der Leyen ima punu podršku EPP-a i njega osobno. 

EPP okuplja 83 stranke i partnera iz 44 zemlje. Pučani su najbrojnija politička grupacija u Europskom parlamentu s Maltežankom Robertom Metsolom na čelu te institucije. Imaju šefa države ili vlade u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Latviji, Litvi, Švedskoj, Austriji, Irskoj, Poljskoj, Finskoj, Luksemburgu, Cipru, a uskoro bi trebali imati i u Bugarskoj. 

Prvog dana kongresa u Bukureštu usvojili su izborni manifest u kojemu se zalažu za sigurnu Europu i  jačanje obrambenih sposobnosti EU-a u koordinaciji s NATO-om, kao i šest rezolucija među kojima su Plan EU-a za pobjedu Ukrajine i poziv europskim institucijama da stvore zakonski okvir koji će omogućiti članicama EU-a da zaplijene zamrznuta ruska sredstva i da se ona usmjere na pomoć Ukrajini. 

Jedna rezolucija dotiče se mobilnosti u ruralnim područjima i jačanja konkurentnosti europske poljoprivrede, što bi mogla biti tema u kampanji za europske izbore s obzirom na prosvjede poljoprivrednika diljem EU-a. I von der Leyen je u svom govoru naglasila da će EPP "uvijek biti na strani poljoprivrednika". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater