eurozastupnik

Tomislav Sokol: "Lažne informacije nekontrolirano se šire internetom"

| Autor: Glas Istre
(Foto Tomislav Sokol Office)

(Foto Tomislav Sokol Office)


Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se ovog tjedna održava u Strasbourgu, zastupnici su raspravljali o Aktu o digitalnim uslugama koji se u cijelosti počinje primjenjivati sredinom veljače.

U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je radio na tom zakonu u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

"Prema posljednjim podacima Eurostata 75 posto građana u Europskoj uniji obavlja kupovinu na internetu. U takvim okolnostima prodaja opasnih proizvoda kao što su neprovjereni lijekovi i krivotvoreni proizvodi, širenje nezakonitog sadržaja, poput onog kojim se krše prava intelektualnog vlasništva, terorističkog sadržaja ili pak govora mržnje stvarnosti su s kojima se svakodnevno suočavamo.

Poseban problem predstavlja učestala pojava lažnih informacija koje se nekontrolirano šire internetom. Primjera je mnogo, a ovi nedavni uključuju i lažne tvrdnje o ciljanim izraelskim raketiranjima civila i bolnica u području Gaze. Zato moramo smanjiti izloženost građana lažnim informacijama i istovremeno povećati razinu sigurnosti potrošača uspostavom jasnih pravila o uklanjanju nelegalnog sadržaja s interneta.

Važno je stoga da smo donošenjem Akta o digitalnim uslugama osigurali visoku razinu zaštite za sve europske potrošače i prisilili internetske platforme da uklone nezakonite sadržaje ali i zabranili ciljana oglašavanja prema maloljetnicima kao najranjivijoj društvenoj skupini. Osim toga, Aktom o digitalnim uslugama obvezali smo internetske platforme i da detaljno provjere trgovce čije proizvode nude na svojim stranicama što je izrazito važno za potrošače.

Kolegice i kolege, dobro je da danas raspravljamo o DSA-u jer ono što se počelo primjenjivati u kolovozu na velike internetske platforme, za deset dana počinje se primjenjivati i na sve ostale internetske platforme. Ključno je zato da sada osiguramo ispravnu primjenu ovog zakona i onemogućimo da dezinformacije i teror ugroze sigurnost naših građana kako na internetu tako i izvan njega" - kazao je Sokol.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom