ANALIZA IZBORA

ISTRIJANIZACIJA HRVATSKE: Valter Flego dobio glasova koliko i svi kandidati HSS-a i GLAS-a zajedno!

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Valter Flego dobio je 38 posto preferencijskih glasova na listi Amsterdamske koalicije (Tomislav KRIŠTO / CROPIX)

Birači su skinuli pozlatu s Plenkovićeva HDZ-a, osokolili Bernardićev SDP i poslali u Europski parlament Mislava Kolakušića, Ružu Tomašić i Ivana Vilibora Sinčića. Valter Flego je pokazao kako je IDS najstabilnija i najprofitabilnija stranka u liberalnoj koaliciji, a samoj koalicij nužne su promjene

 

Prognoze su se ostvarile. Nedjeljni europski izbori imali su dramatičnu završnicu u kojoj je uspjeh malih stranaka i nezavisnih lista zasjenio vladajuće, dok je Socijaldemokratska partija pokazala kako još nije na umoru. Rezultati izbora u Istarskoj županiji još su jednom dokazali snagu IDS-a kojem ni propast Uljanika nije poništila podršku stalnog biračkog tijela u najvećem broju gradova i općina u županiji. Ulazak Valtera Flega u Europski parlament i dobivanje najvećeg broja preferencijskih glasova na listi Amsterdamske koalicije nesumnjiv su uspjeh IDS-a i pokazatelj kako je ta stranka najjači partner u Amsterdamskoj koaliciji.

Zdrava koalicija

- IDS je konsolidirana liberalno-demokratska stranka i za očekivati je da postiže dobre rezultate. U Amsterdamskoj koaliciji takva stranka je i PGS, samo sa skromnijim dosezima. Pokazuje da je koalicija te dvije stranke izrazito zdrava i dugotrajna, ali i da liberalno-demokratske stranke s nacionalnom ambicijom ne prolaze, tvrdi politički analitičar Davor Gjenero.

Valter Flego dobio je 19.038 glasova u Istarskoj županiji, odnosno 21.228 glasova u cijeloj Hrvatskoj – dakle 38,03 posto preferencijskih glasova na listi Amsterdamske koalicije. Tim rezultatom ostavio je daleko iza sebe HSS-ovog dr. Zorana Bahtijarevića koji je dobio 8.485 glasova, šeficu GLAS-a Anku Mrak Taritaš s 5.673 glasa i predsjednika HSS-a Krešu Beljaka s 5.612 glasova. Polovica glasova za Amsterdamsku koaliciju, 22.805 od 55.806, došla je iz Istarske županije i razvidno je kako ih je osigurao IDS.

HSS je Amsterdamskoj koaliciji donio, kada se zbroje preferencijski glasovi njihova tri kandidata, 14.534 glasa. GLAS je u zajedničku „blagajnu” donio 7.117 glasova – što znači da su druge dvije „jake stranke” zajedno donijele 21.651 glas, što je gotovo kao sam Valter Flego.

Regionalne inicijative

Te brojke svakako će odrediti budućnost Amsterdamske koalicije koja je najavila zajednički izlazak na predsjedničke izbore krajem godine. Posve je razvidno kako male stranke u toj koaliciji, poput Demokrata i Hrvatskih laburista, ne donose ništa, dok nekoliko tisuća glasova ipak pridonose Hrvatska stranka umirovljenika i Primorsko goranski savez.

- Veći uspjeh doživjela bi koalicija IDS-a i PGS-a s regionalnim liberalnim strankama. Suradnja s HNS-om Matije Posavca koja je dobila veliku podršku u Međimurju, kao i s Reformistima Ratka Čačića koji imaju podršku u Varaždinskoj županiji i HSLS-om što ga predstavlja bjelovarski gradonačelnik Darko Hrebak, donijela bi znatno veći broj glasova od sadašnjih partnera. Sve te stranke bi uz IDS-ovu pomoć mogle biti uspješnije. IDS treba potražiti partnera u regionalnim inicijativama te pokrenuti istrijanizaciju Hrvatske,” komentira Davor Gjenero.

Nedjeljni europski izbori ostat će zapamćeni po lošem rezultatu samostalne liste HDZ-a koja je dobila samo 244 tisuće glasova (22,7 posto) i četiri mandata, po neočekivanom prolazu SDP-a (200 tisuća ili 18,7 posto glasova i četiri mandata) te po iznimnom uspjehu protestne liste bivšeg suca Mislava Kolakušića za koju je glasalo 84 tisuće birača. Istraživanja nisu predviđala ni uspjeh eurozastupnice Ruže Tomašić koja je predvodeći listu Hrvatskih suverenista osigurala još jedan mandat s 91 tisućom glasova.

Prolazak Živog zida bio je očekivan, iako su mu ankete davale znatno više od 5,66 posto glasova koje mu je osiguralo 60 tisuća glasača.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of