NOVI DETALJI

VEDRANA BAŠIĆA (39) IZ PULE VIŠE SE NE TERETI ZA DVA TEŠKA UBOJSTVA, VEĆ ZA DVA "OBIČNA" UBOJSTVA 

| Autor: Glas Istre
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Sudac istrage Županijskog suda u Puli, na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Puli, danas je Vedranu Bašiću odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Kako su danas priopćili iz DORH-a, osnovano se sumnja da je od 13. do 14. siječnja 2022. u obiteljskoj kući u Puli, u nakani da liši života 67-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske i 66-godišnju državljanku Republike Hrvatske, hicima iz vatrenog oružja nanio im prostrijelne rane te su oni preminuli uslijed zadobivenih ozljeda. 

ŽDO u Puli je 15. siječnja 2022. provelo dokaznu radnju ispitivanja osumnjičenog 38-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio dva kaznena djela ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona/11.

Bašića se, podsjetimo ranije teretilo za dva teška ubojstva, odnosno za najteže kazneno djelo protiv života i tijela te je bio osumnjičen je da je zločine počinio na okrutan i(li) podmukao način, za što Kazneni zakon predviđa kaznu do 50 godina zatvora, što je ujedno maksimalna kazna zatvora propisana našim Kaznenim zakonom. Međutim, DORH je u današnjem priopćenju ublažio pravnu kvalifikaciju te se Vedran Bašić više ne tereti za dva kaznena djela teškog ubojstva, već za dva "obična" ubojstva. U praksi to znači da ukoliko bude pravomoćno proglašen krivim, ne može biti kažnjen s maksimalnih 50 godina zatvora. U slučaju "običnog" ubojstva maksimalna zatvorska kazna je 15 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum