AUTOMOBILIZAM

Održana 14. Nagrada Kanfanara 2022. Formule driver u Limskom kanalu

U pitoresknom Limskom kanalu startalo je 144 vozačica i vozača uz očekivani petoboj za vrh ljestvice. Na žalost opet bez vožnje Top 5. Giacomazzi je slavio ukupnu pobjedu s 1,113 sekundi boljim vremenima od Tessarija, a ispred Gajića, Belinića i Pelicara

| Autor: Miroslav KRPAN
SLAVIO U LIMSKOM KANALU - Franco Giacomazzi (foto: Miroslav KRPAN)

SLAVIO U LIMSKOM KANALU - Franco Giacomazzi (foto: Miroslav KRPAN)


Talijanski automobilist Franco Giacomazzi maestralno je odradio dvije bodovne vožnje, poslije kojih je ukupnom pobjedom četvrtog ovogodišnjeg natjecanja preuzeo i vodeću poziciju međunarodnog HAKS Kupa formule driver. "14. Nagrada Kanfanara 2022.", u organizaciji Autokluba "Poreč Motorsport", suorganizaciji AKOK "Skok racing 1993" i pod pokroviteljstvom Općine Kanfanar, na stazi ponad Limskog kanala, dugoj 3.500 metara, okupila je 144 vozačice i vozača iz četiri zemlje, od kojih je 66 bilo u konkurenciji HAKS Kupa, dok su preostali bili sudionici za zasebnu Nagradu organizatora – Prvenstvo Istarske rivijere.

Istarski lav

Uoči natjecanja najavljivan je petoboj najbolje plasiranih na tri do tada održana natjecanja, da bi upravo među njima na limskoj stazi, uz idealne vremenske uvjete, tražili i one najbolje. Već s treningom aktualni prvak Kupa iz 2021. godine Talijan Franco Giacomazzi, u Lancia Delta Evo Proto, najavio je pohod na sam vrh. Prvu je bodovnu vožnju odvezao najboljim vremenom dana 1:56,015 minuta, uz prosjek 108,606 km/sat, što je bilo 1,370 sekundi brže od najvećeg mu konkurenta, sunarodnjaka Marca Tessarija u malenom i "paprenom" Fiatu 500 Suzuki Proto. Prvu je vožnju trećim vremenom okončao Austrijanac Dragan Gajić (Opel Corsa HVR) uz zaostatak 1,735 sekundi za najbržim. Iza njih trojice slijedili su domaći aduti, prvo Rovinjac Marino Poropat (AK Buzet Autosport) u Renaultu Clio, a tek neznatno slabiji Zagrepčanin Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) u Renaultu Clio Cup.

Druga vožnja zaključena je najboljim vremenom Talijana Tessarija 1:56,779 minuta, ali nedovoljno da u ukupnom poretku prestigne Giacomazzija koji je zaostao tek 257 tisućinki. Ponovo je treći bio Gajić, ali na žalost došlo je i do odustajanja Marina Poropata zbog tehničkog kvara i to već na prvom zavoju limske staze. Belinić je zadržao kontinuitet vrha ljestvice, a proboj među pet najboljih, ne samo druge vožnje, nego i ukupnog poretka, učinio je mladi istarski "lav" Karlo Pelicar (AKOK Skok racing 1993) koji je Peugeotom 106 nadmašio iskusnije, ali ovog puta ne i brže konkurente.

Bez Topa 5

Giacomazzi je slavio ukupnu pobjedu s 1,113 sekundi boljim vremenima od Tessarija, a ispred Gajića, Belinića i Pelicara. Njih su petorica bila probrano društvo za "Top 5" vožnju, za bonus bodove, koja je, na žalost, već u startu po prolasku Pelicara zaključena bliskim susretom s jednom od završnih šikana i izlijevanjem masne tekućine. Kako je staza zahtijevala dulje čišćenje, a već je bilo predvečerje, i drugi puta ove godine morala se odgoditi izvedba petorice najboljih u formuli driver. Svoj stav iskazali su i sami vozači, obzirom da uvjeti više nisu bili optimalni za pravi, šampionski natjecateljski ritam.

Tijekom cjelodnevnog natjecanja, što treninga, što dvije vožnje, bilo je nekoliko prekida isključivo zbog tehničkih kvarova, čije su posljedice iziskivale dulja čišćenja staze, ali natjecanje je uspješno privedeno kraju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater