AUTOMOBILIZAM

Danas i sutra održava se Formula driver u Limskom kanalu. Pet je favorita za "14. Nagradu Kanfanara 2022."

  Na stazi u pitoresknom Limskom kanalu očekuje se start 150 vozačica i vozača iz četiri zemlje, a među 70 sudionika HAKS Kupa izdvaja se pet vozača

| Autor: Miroslav KRPAN
VODEĆI JUNIOR - Vrsaranin Karlo Pelicar (foto: Miroslav KRPAN)

VODEĆI JUNIOR - Vrsaranin Karlo Pelicar (foto: Miroslav KRPAN)


Najpropulzivnija hrvatska automobilistička disciplina, Formula driver, i dalje privlači najveći broj sudionika. Pred nama je četvrto natjecanje sezone, nakon utrka u Buzetu, na Učki i usponu na Klek nadomak Ogulina, slijedi "14. Nagrada Kanfanara 2022." u organizaciji Autokluba "Poreč Motorsport", suorganizaciji AKOK "Skok racing 1993" i pod pokroviteljstvom Općine Kanfanar. Staza, u izuzetnom pitoresknom okružju Limskog kanala, duga je 3.500 metara, uz devet "šikana" usporenja duž dionice.

Međunarodno je natjecanje i boduje se za HAKS Kup, Prvenstva Auto i karting lige Zapad (Istarska i Primorsko-goranska županija) i Auto i karting saveza Istre, te zasebnu Nagradu organizatora – Prvenstvo Istarske rivijere, a prijavljeno je 151 vozačica i vozača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije. Od tog je broja njih 70, iz 24 kluba, u bodovnom sustavu HAKS Kupa.

Tri su vozača ove sezone osvajala generalku, prvo u Buzetu Zagrepčanin Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) u "Renault Clio Cupu", potom Talijan Marco Tessari u Fiatu 500 Suzuki proto na Učki, da bi do pobjede u trećem nastupu sezone, na Kleku, stigao i aktualni prvak 2021. godine Talijan Franco Giacomazzi (Lancia Delta Evo). No, ove se godine najboljima dodjeljuju i bonus bodovi ukoliko uđu u "Top 5" najboljih pojedine utrke, voze dodatnu vožnju i stječu pravo na bodove prestiža. Upravo ta privilegija uvjetovala je znatno neizvjesniju bodovnu tablicu kojom nas, čak pet vozača u rangu favorita, vodi do utrke u Limskom kanalu.

Iako bez pobjede, svojevremeni prvak FD Kupa Austrijanac Dragan Gajić (Opel Corsa HVR) sakupio je 41 bod, dva manje ima Hrvoje Belinić, dok treću poziciju drži Rovinjac Marino Poropat (AK Buzet Autosport) u Renault Cliu s 35 bodova. Isti je broj bodova, bez ijednog iz "Top 5", sakupio i Giacomazzi, da bi uz jedan nastup manje do pete pozicije i 33 boda stigao Tessari.

Kontinuitet u pobjedama, po klasama, imaju samo trojica vozača: u klasi Sport do 1.400 ccm Vrsaranin Karlo Pelicar (AKOK Skok racing 1993), u Sport do 2.000 ccm Dragan Gajić, te u zasebnoj Renault Sport klasi Hrvoje Belinić. Pelicar je i do sada vodeći junior s tri pobjede u Peugeotu 106, koliko ih u konkurenciji vozačica ima i Slovenka Sanja Paradiž (Suzuki Cultus).

Među 29 klupskih ekipa najviše bodova sakupili su članovi AK Buzet Autosport, kluba nositelja organizacijskog projekta Formule driver u Hrvatskoj, ispred AK Delta Zagreb i AKOK Skok racing 1993. Prošle godine postolje na Limu osvojili su Giacomazzi, Belinić i Poropat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum