koliko puta ste pali vozački?

ISTRAŽIVANJE: U Hrvatskoj najskuplje i najteže na svijetu položiti vozački ispit

| Autor: Glas Istre
301006 zagreb ilustracija za autoskole kenedyev trg autoskola foto goran mehkek -desk-

301006 zagreb ilustracija za autoskole kenedyev trg autoskola foto goran mehkek -desk-


Američka tvrtka Zutobi, koja pomaže u online učenju prometnih propisa, izračunala je kako je upravo Hrvatska na neslavnom prvom mjestu ljestvice zemalja u kojima je najteže doći do vozačke dozvole. Svoje su istraživanje potkrijepili podacima i kvantificirali, piše Autonet.

 Kao stručnjaci za ovu domenu, izradili su liste zemalja svijeta u kojima je najlakše i najteže doći do vozačke dozvole, kao i one u kojima je to najjeftinije i najskuplje. Hrvatska se, pomalo začuđujuće, našla na vrhu obje negativne ljestvice.

Prema istraživanju Zutobija, najlakše je vozačku dozvolu dobiti u Meksiku, Kataru i Latviji, a na 4. mjestu te ljestvice nalaze se Sjedinjene Američke Države. Ove zemlje ne traže pregled vida, zdravstveni pregled, nemaju obveznu kvotu sati vožnje prije pristupanja testu, a do dozvole mogu čak i 14- 15- ili 16-godišnjaci.

S druge strane, kad je riječ o zemljama u kojima su propisi najrigorozniji, Hrvatska tu daleko prednjači, a slijede je Brazil, Mađarska, Bahrein te Crna Gora. Kod nas su testovi strogi, traži se provjera zdravstvenog stanja kandidata, poznavanje medicinskih procedura prve pomoći i prometnih propisa, a prije pristupanja ispitu potrebno je odraditi čak 85 sati obvezne edukacije. Na temelju svega ovoga naša je zemlja zasjela na prvo mjesto kao država u kojoj se najteže stiže do vozačke dozvole.

Značajno smo skuplji i od svjetskog prosjeka, koji iznosi manje od 1.000 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini