Online izložba "Iz obiteljskih albuma"

ZAVIČAJNI MUZEJ BUZET: Portreti iz fundusa buzetskog Zavičajnog muzeja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Obitelji Šepić, fotografija iz fundusa Zavičajnog muzeja Buzet

Obitelji Šepić, fotografija iz fundusa Zavičajnog muzeja Buzet


Ovogodišnje "korona" izdanje nacionalne Noći muzeja, diljem Hrvatske odvijalo se uglavnom u digitalnom obliku, a za tu se varijantu opredijelio i Zavičajni muzej Buzet. Priredio je online izložbu "Iz obiteljskih albuma", koja je od jučer poslijepodne bila dostupna na stranicama Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet.

Fotografije iz fundusa

Važna zadaća i jedna od ključnih funkcija muzeja je i prikupljanje muzejske građe koja će služiti sadašnjem i budućem interesu istraživanja, njena zaštita i prezentacija. Sakupljanje se može odvijati na različite načine: donacijama, terenskim istraživanjima, razmjenom ili otkupom, sustavno i prema unaprijed zadanim objektivnim, racionalnim i znanstvenim kriterijima.

Kulturno - povijesna zbirka buzetskoga Zavičajnog muzeja, u čijem su sastavu i predmeti prikazani na online izložbi priređenoj u povodu Noći muzeja, sastoji se od ukupno 667 predmeta prikupljenih uglavnom donacijama od osnutka Muzeja 1961. godine do danas. Fotografije ljudi čine njen značajan dio. Vremenski one pripadaju razdoblju od početka do sredine 20. stoljeća i prikazuju znane i neznane ljude koji su živjeli i radili na buzetskom području. Zahvaljujući projektu "Buzet u sjećanjima - Memoria Pinguentina" koji Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", njegovi djelatnici Saša Nikolić i Matija Nežić, provodi posljednjih godinu dana u suradnji s Domom za starije osobe u Buzetu i zahvaljujući sjećanjima njegovih korisnika, sustavnim proučavanjima i muzejskim radom, pojedine su osobe na tim fotografijama prepoznate i smještene u nešto širi okvir zbivanja na Buzeštini. Također su, u sklopu projekta "Buzet u sjećanjima - Memoria Pinguentina", pojedini korisnici Doma za starije omogućili skeniranje njihovih osobnih albuma. Mali izbor tih fotografija uvršten je u online izložbu.

Zašto portreti? Portret je, u likovnim umjetnostima, slikarstvu, kiparstvu, grafici) i fotografiji, prikaz određene osobe s njezinim fizičkim obilježjima i psihičkim izrazom. Portret može prikazivati samo lice ili glavu, poprsje, lik do koljena ili cijelu figuru. Po formalno-sadržajnom značenju može biti reprezentativan ili intiman, a također može biti pojedinačan ili grupni.

Širi kontekst

U fotografiji je portret slika koja vjerno prikazuje neku osobu. U početku fotografske umjetnosti je postizanje sličnosti s određenom osobom bilo primarno, ali njenim razvojem je portret postao kompleksniji te se nastojao prikazati karakter i osobnost portretiranih, suštinu a ne izgled. Za razliku od ovakvog pristupa, postoji i drugačiji pristup koji se može nazvati komercijalni portret i nastoji prikazati portretiranu osobu mlađom, ljepšom i privlačnijom.

- Birajući fotografije, nastojali smo slijediti gornje postulate, ali isto tako prikazati i ljude s imenom i prezimenom, nekadašnje stanovnike našega grada, čije su fotografije zauzimale istaknuto mjesto u njihovim obiteljskim albumima. Bili su to trgovci, učitelji, političari, djeca, znani i neznani nam sugrađani čiji se portreti danas, eto, čuvaju u našem muzeju, istaknuo je u pratećem tekstu izložbe voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Gotovo svaku fotografiju prati i tekstualni dio tako ispod grupnog portreta obitelji Šepić piše kako je na Uskrs 1914. godine amaterski fotograf Janko Gregorec, poslovođa buzetske Posujilnice, snimio kod današnje Srednje škole grupni portret nadučitelja i tadašnjeg ravnatelja škole u Buzetu Vinka Šepića i njegove obitelji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of