NOĆ MUZEJA U BUZETU

PALAČA BIGATTO: Nostalgično o starom hotelu Fontana

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Ne pamti se da je ikada toliko posjetitelja odjednom bilo u izložbenoj dvorani drevne palače Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, gdje je u sklopu nacionalne manifestacije Noći muzeja, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" predstavljanje svog novog ciklusa "Buzet u sjećanjima - Memoria Pinguentina", započelo nostalgičnom temom "O starom hotelu Fontana", tematskim predavanjem Matije Nežića, izložbom autora Saše Nikolića te projekcijom filmova Mira Petohleba.

Sagrađen sredinom XIX. stoljeća, svakako prije 1854. godine kada je već ucrtan na karti, u podnožju Buzeta gdje su se sjekli putovi za Rijeku, Trst, Pazin i Pulu, kao Albergo alla Fontana, čak i prije prvog opatijskog hotela, i srušen u kolovozu 1981. godine da bi se potom na njegovom mjestu izgradilo novo hotelsko zadnje, stari hotel bio je mjesto susreta, svadbi, zabave i društvenih događanja.

Tri su generacije obitelji Cerovaz-Bare pod Buzetom stvarale hotelsko zdanje, a nekadašnji svjedok sretnih i tužnih trenutaka Buzećana, još uvijek je u kolektivnoj memoriji ljudi koji su ga pohodili, stoga ne čudi da je upravo ovaj sadržaj Noći muzeja izazvao tako veliki interes. Broj muzejskih predmeta iz nekadašnjeg hotela u fundusu Zavičajnog muzeja nije velik, većinom su to razglednice datirane u razdoblje od početka do kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

U stalnom muzejskom postavu veliko je ogledalo iz druge polovice 19. stoljeća koje se izvorno nalazilo na prvome katu starog hotela, jedan od rijetkih sačuvanih hotelskih predmeta iz toga razdoblja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini