NOĆ MUZEJA NA TEMU MUZEJI I SPORT U BUZETU JE POSVEĆENA AUTOMOBILIZMU

Počeci automobilizma u gradu oktana


Okruglim stolom na temu "Počeci automobilizma u Buzetu", Zavičajni muzej Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" uključit će se u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja koju Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, organizira trinaestu godinu za redom u petak 26. siječnja. Ovogodišnja Noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija, a diljem Hrvatske održat će se pod naslovom i olimpijskim geslom Muzeji i sport.

Filmski zapis s početka sedamdesetih godina

- Program u Zavičajnom muzeju Buzeta počinje u 18 sati, a na okruglom stolu u 18.30 do 20.30 sati sudjelovat će prva generacija automobilista iz Buzeta iz kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, primjerice Serđo Šverko, Zvjezdan Nežić, tadašnji predsjednik Auto moto društva Buzet Milenko Nikolić. Pripremljena je projekcija fotografija na temu automobilizma i auto utrka u Buzetu kao i kraćeg filmskog zapisa s početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a u 21 sat započinje koncert kvarteta On air, najavio je voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Prva auto utrka kroz Buzet prošla je 1913. godine kada se Buzet našao na karti Alpskog auto rellya, a četiri Rolls Royce vozila odvozila su 2.600 kilometara dugu rutu od Beča preko Salzburga, Innsbrucka, Trsta, Buzeta, Matulja, Klagenfurta te ponovo do Beča.

U rujnu brdska autoutrka Most - Peničići

Već pedesetih godina prošlog stoljeća, kaže Nikolić, organizirane su prve auto utrke u Buzetu, koji danas nosi titulu grada oktana zahvaljujući i međunarodnoj automobilističkoj utrci Buzetski dani - Europsko prvenstvo brdskih autoutrka na stazi Most - Peničići koja će se ove godine u rujnu održati u svom 37 izdanju.

- Naglasak ovogodišnje muzejske manifestacije stavljen je na sagledavanje postojećih i stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta. Sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima, pa je upravo ovogodišnja Noć muzeja možda mnogim muzejima pa tako i našem dobar početak za osmišljavanje jedne nove zbirke na tu temu, rekao je Nikolić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater