GORANOVO PROLJEĆE ODRŽAT ĆE SE U ZAGREBU, LUKOVDOLU, RIJECI I PAZINU

Tonko Maroević dobitnik Goranova vijenca


Pjesnička manifestacija 55. Goranovo proljeće održat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu. Dobitnik ovogodišnjega Goranova vijenca je akademik Tonko Maroević, pjesnik, prevoditelj, književni i likovni kritičar, antologičar, povjesničar umjetnosti i jedan od najuglednijih hrvatskih humanističkih intelektualaca. Nagrada Goran za mlade pjesnike pripala je Mariji Dejanović, studentici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Dodjela nagrada u Lukovdolu

Objavio je to danas na konferenciji za novinare novi predsjednik Odbora Goranova proljeća Marko Pogačar. Najavljeno je i da će pjesnička karavana međunarodnog poetskog festivala Goranovo proljeće ponovno navratiti i u Pazin, gdje će u četvrtak 22. ožujka u 18.30 sati u pazinskom Kaštelu nastupiti pjesnici Stanislava Nikolić Aras, Alen Brlek, Nia Davies (Velika Britanija), Marija Dejanović, Efe Duyan (Turska), Katja Grcić, Sonja Manojlović, Tonko Maroević, Zoë Skoulding (Velika Britanija), Maja Solar (Srbija), Andriana Škunca, Anna Terek (Mađarska) i Bojan Žižović (Hrvatska), te kantautorica Sara Renar.

Program ovogodišnjeg, 55. Goranovog proljeća, kojeg je uz Pogačara najavio i predsjednik SKUD-a Ivan Goran Kovačić Danijel Vukobrat, počinje u utorak 20. ožujka u Zagrebu, a nastavlja se u srijedu 21. ožujka u Lukovdolu gdje će svečano biti uručene nagrade ovogodišnjim laureatima - Tonku Maroeviću i Mariji Dejanović. Istog dana navečer pjesnički program se nastavlja u riječkom klubu Palach, dok će u četvrtak 22. ožujka u podne u riječkom Dnevnom boravku biti predstavljena međunarodna platforma Versopolis, dok navečer u 18.30 slijedi program u pazinskom Kaštelu. Završni program ovogodišnjeg Goranovog proljeća bit će nastup pjesnika u jazz klubu Kontesa u Zagrebu u petak 23. ožujka.

Pjesnici iz 13 zemalja

Na ovogodišnjem Goranovom proljeću nastupit će 33 pjesnika iz 13 zemalja, a dvije velike ovogodišnje novosti su uključenje ove manifestacije u europsku mrežu književnih i poetskih festivala preko platforme Versopolis, i najava nove književne nagrade Ivan Goran Kovačić, koja će se dodjeljivati bienalno za najbolju izvornu pjesničku knjigu objavljenu u Hrvatskoj.

Nova nagrada

Odbor Goranovog proljeća odlučio je da se nagrada "Goranov vijenac" od ove godine dodjeljuje bienalno, dok će se naizmjence s "Vijencem" dodjeljivati novoutemeljena nagrada "Ivan Goran Kovačić" za najbolju izvornu, prijevodom neposredovanu pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju kod u Republici Hrvatskoj registriranog izdavača. Kako u Hrvatskoj trenutno ne postoji inkluzivna, prepoznatljiva i relevantna nagrada posvećena isključivo vrhunskim knjiškim pjesničkim ostvarenjima, Odbor smatra da će se na ovaj način povećati vidljivost i čitanost iznimnih domaćih pjesničkih knjiga. Nagrada će, uz novčani dio, biti reprezentirana Goranu posvećenom medaljom Vojina Bakića. (D. ŠIŠOVIĆ, B. ĆUSTIĆ JURAGA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater