KARAVANA 56. GORANOVOG PROLJEĆA U PULI

Stihovi za pobjednike i meduze

| Autor: Mladen RADIĆ
N. LAZAREVIĆ

N. LAZAREVIĆ


Proteklih nekoliko dana 56. izdanje ove, najstarije i najznačajnije domaće pjesničke manifestacije ugostilo je 40 pjesnika iz 14 zemalja u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli

Karavana 65. Goranovog proljeća stigla je u Pulu, no njihovo ukazanje u klubu Kotač nije pretjerano zainteresiralo pulsku publiku koja je došla u malom broju što je više puta tijekom večeri primijetio i predsjednik Odbora Goranovog proljeća Marko Pogačar, koji je preuzeo ulogu voditelja prezentacije. Ekipa je došla u jakom, međunarodnom sastavu, a prvi su se predstavili ovogodišnji laureati – Martina Vidaić koja je osvojila nagradu "Ivan Goran Kovačić" za najbolju pjesničku knjigu i Denis Ćosić koji je proglašen najboljim mladim pjesnikom. Nakon njih pozornicu su preuzeli redom Tara Skurtu (SAD), Branko Čegec, Florence Pazzottu (Francuska), Mischa Andriessen (Nizozemska), Lidija Deduš, Jana Putrle Srdić (Slovenija), Jean-Pascal Dubost (Francuska), Dinko Telećan, Georgia Trouli (Grčka) i Kemal Mujićić Artnam.

Aktualna poezija

Proteklih nekoliko dana 56. izdanje ove, najstarije i najznačajnije domaće pjesničke manifestacije ugostilo je 40 pjesnika iz 14 zemalja u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli. Festival, kao i prethodnih godina, uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, donosi izravan kontakt s aktualnom poezijom iz Hrvatske i svijeta, a zadnja stanica je bila u Zagrebu.

Bilo je tako i među onima koji su došli u Kotač dosadašnjih dobitnika nagrade, a veliki posao učinili su i neimenovani prevoditelji kojima se Pogačar zahvalio zato što su stihove s engleskog, francuskog, slovenskog ili nizozemskog "prebacili" u hrvatski pa ih je publika mogla pratiti na velikom platnu u pozadini. Neki su osjetili potrebu da prisutnima objasne o čemu će pričati, no većina je jednostavno stala pred mikrofon i krenula. Od onih koji su nastupili, troje autora nekako nam se izdvojilo po formi ili sadržaju. Prvi je Jean-Pascal Dubost koji je malo razbio klasičnu pjesničku strukturu pa je svoju pjesmu "Pomoćne riječi" začinio ponekim prekriženim stihovima i drugima u koje je ubacio ikone srca, no najzanimljivije bilo je što je pjesmu pročitao otpočetka do kraja i onda od zadnjeg stiha prema prvom. Lidija Deduš zaintrigirala nas je prvo zato što je njena poezija puna savjeta kakve možemo naći u popularnopsihološkim knjigama za samopomoć, primjerice "Ako želite dobitak u životu, razmišljajte o sebi kao pobjedniku", kada priča o tome kako ona i njen partner igraju loto te razmišljaju u stilu ne što će biti ako dobiju, nego kada dobiju.

Versopolis

Govorila je ona i o sreći i o dosezanju zvijezda, no drugi i glavni razlog zbog kojeg nas je uspjela natjerati da se zamislimo je zato što nismo sigurni je li sve to što je govorila mislila ozbiljno ili se tek radi o svojevrsnoj parodiji, a super je što bi i jedno i drugo moglo funkcionirati. Konačno, među stihovima koji su se nekako izdvojili te večeri bili su i oni mladog Denisa Ćosića koji je zaključio da su "neki ljudi očigledno meduze – kada govore usta i analni otvori im se izjednače".

Svi su pjesnici praćeni zvukovima gitare Ivana Grobenskog koji je otvorio i priveo kraju večer. Bila je predstavljena i pjesnička platforma Europske unije Versopolis, posvećena većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih europskih pjesnika, a Goranovo proljeće je njen dio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater