PULA

Predstavljen 16. svezak časopisa Problemi sjevernog Jadrana

(M. RADIĆ)

(M. RADIĆ)


Šesnaesti svezak časopisa Problemi sjevernog Jadrana predstavljen je jučer u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Časopis objavljuje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s područnom jedinicom u Puli i o njemu su govorili glavni urednik prof. emeritus Miroslav Bertoša, prof. dr. sc. Robert Matijašić.

Prisutne su pozdravili akademik Petar Strčić, član uredništva i voditelj zavoda te dekanica fakulteta prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić, dok je predstavljanje moderirala tajnica uredništva dr. sc. Sanja Holjevac koja je primijetila da u ovih 16 svezaka dominiraju istarske teme.


Problemi sjevernog  Jadrana su prvo bili zbornik, pokrenut još 1963. kada mu je urednik bio Mijo Mirković koji bi ostavio svoj urednički pečat na tekstovima koje je redigirao, no vremenom je publikacija dobila serijski oblik i postala časopis, a 17. svezak je već u pripremi. Bertoša je ispričao o povijesti časopisa koji se kada je pokrenut bavio problemima, npr., kako unaprijediti ribarstvo ili pomorstvo ili kulturu a sve to kroz razmišljanja o povijesti tih segmenata.

Aktualni svezak ima oko 120 stranica i sastoji se od dva dijela i to Rasprave i članci koji obuhvaća 4 velike teme te segmenta koji obuhvaća šest prikaza, mahom stručnih publikacija. Četiri velike teme, četiri izvorna znastvena članka, koji obuhvaćaju stotinjak stranica, su „Crkveno ustrojstvo Rapske biskupije početkom 19. stoljeća“ Josipa Celića, „Jezični segment hrvatskog narodnog preporoda Istre s Kvarnerskim otocima“ Maje Polić i Petra Strčića, „'Za kmetske prste'. 


Juraj Dobrila i širenje pisane riječi“ te „'Umorni od života': samoubojstva u Istarskoj provinciji između dva svjetska rata“. dok su se ocjenama, prikazima i osvrtima pozabavili Nina Spicijarić Paškvan, Maja 
Polić, Slaven Bertoša, Luka Tidić i Mateja Fumić. (M. Ra.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater