ROVINJ

IZAŠAO PRVI BROJ "NAŠEG GLASA" Časopis osoba s invaliditetom o aktualnim problemima


Društvo osoba s invaliditetom Rovinj niže vrijedne projekte. Tako je početkom ovoga tjedna izašao "Naš glas", prvi broj časopisa tog Društva te prvi takvog tipa u Istri, u čijem im je ostvarenju pomogao HEP. S navedenim su projektom ovi vrijedni članovi započeli još u srpnju prošle godine kada su krenuli s radionicama novinarskog pisanja.

Sve krene od bijele stranice

- Sve krene od bijele stranice. Trebalo je tu puno rada, istraživanja određenih tema, učenja kako intervjuirati druge, ispravljanja tekstova... Sve je to za njih jedno novo iskustvo, a iz njihovog truda proizašlo je nešto materijalno - časopis. To je veliki uspjeh, govori Jelena Petranović iz rovinjskog Društva osoba s invaliditetom.

Ono što njihov časopis odvaja od brojnih drugih časopisa raznovrsnih udruga jest to što ne pišu o svojim aktivnostima, gdje su bili i što rade, već članovi progovaraju o temama o kojima oni žele progovarati, stoga on zaista u punom smislu riječi predstavlja "njihov glas". Ovaj se prvi broj proteže na šesnaest stranica i predstavlja rad četiri autorice članice.

- "Naš glas" je pilot projekt kojim smo željeli dati medij odnosno kanal našim članovima da mogu izraziti svoje stavove i interese te se na taj način približiti pripadnicima šire javnosti. Ideja je, u formi časopisa, dati priliku osobama s invaliditetom da se izraze i puste svoj glas. S obzirom na to da osoba s invaliditetom nije isključivo njen invaliditet jednako tako ni teme nisu predodređene da budu isključivo vezane za invaliditet. Ovim pristupom cilj nam je podržavati antistigmatizacijske procese u društvu, skidajući etikete koje često i sami nesvjesno pridodajemo osobama, o časopisu govori Petranović iz uredništva časopisa.

Inače, u ovaj su se projekt uključili i mnogi članovi koji do sada nisu bili toliko aktivni, a već imaju pregršt ideja za sljedeće brojeve za koje će im, nakon prvog projektnog, trebati sponzori za pokrivanje troškova tiska.

Novi projekt Orca

Javnosti je također poznat njihov projekt "Orca", koji je još uvijek u fazi evaluacije te se nadaju pozitivnom ishodu, odnosno financiranju od strane Europske unije. Radi se o velikom projektu čiji su prijavitelji Društvo osoba s invaliditetom i kojega podržavaju Grad Rovinj, Centar M.A.R.E. i rovinjska Bolnica, a koji bi se odvijao na tri razine. Prva obuhvaća osobe s invaliditetom, druga razina obuhvaća njihove obitelji, a treća stručnjake u tom području. Širile bi se socijalne usluge, primjerice kroz aktivnosti poludnevnog boravka, zatim bi se pružala psihosocijalna podrška, individualno bi se radilo s osobama, sadili bi se vrtovi, uvelo bi se savjetovalište za roditelje te bi se održavale i tribine za stručnjake.

Sve projekte članovi Društva odrađuju uz svakodnevni rad, primjerice, uz aktivnosti poludnevnog boravka četiri sata dnevno, uz info centar za osobe s invaliditetom gdje se navedene osobe na jednome mjestu mogu raspitati o svojim pravima kod voditeljice Tamare Teković i mnogo drugih aktivnosti. Iz svega navedenog možemo zaključiti kako oni svakako ne miruju, već završetkom jednog projekta kreću s pripremama za nekoliko novih, a ideja i volje za rad imaju na pretek. (Aleta BRATTONI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom