GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA PULA

Predstavljena knjiga "Jato i druge pripovijetke" Gordana Poropata

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S predstavljanja knjige Gordana Poropata (Snimila Vanesa Begić)

S predstavljanja knjige Gordana Poropata (Snimila Vanesa Begić)


Brojna je publika, i ona koja ne uobičava prisustvovati književnim promocijama, prisustovala u petak navečer promociji knjige Gordana Poropata "Jato i druge pripovijetke" u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

- Brojni ljudi imaju iskre stvaranja, netko rano, netko u zrelijoj dobi. To je dar pojedinaca zajednici. Dan-danas živimo u svijetu plastike, bez okusa i mirisa, a da bi se otkrilo ono vrijedno, treba si dati truda. Djelo Gordana Poropata je itekako vrijedno, pravi biser je to jato. Nije to službena (auto)biografija, niti biografija grada, to je mala, ljupka knjiga koja prikazuje velike dosege autora u ovome gradu. Tu ćemo pronaći male ljude, a autor je bez velikog "ja". On tu, a bez da imenuje, prikazuje Pulu, tijekom šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina, kazala je Natalija Grgorinić.

Poropat je, čitajući ponešto iz knjige, napomenuo da su to priče iz njegove mladosti, da je nekada imao veliko društvo i prepričavao je te zgode i priče, zatim je krenuo to zapisivati, a grad spominje kroz neke lokacije.

- Gordan Poropat donosi prekrasan, uglađen štokavski izričaj, ako je nešto lijepo u knjizi, onda je to njegovo majstorstvo, piše čisto, lijepo, sadržajno, to je i svojevrsno vrhunsko novinarstvo unatrag. Ne propušta spomenuti i prokletstvo ovoga grada, brod ‘Toscana’, ima tu predivnih stranica. Nisam Puležan i nemam uspomene na te lokacije koje Poropat spominje, ali to je iznimno dobro napisano štivo, kazao je Popović.

Na kraju je Poropat naveo da ga je glazba, kojom se godinama bavio, a svirao je blues, rock i punk, navela na pisanje i puno mu je pomogla i u procesu pisanja. Naveo je da je nastupao godinama za jedan sastav gdje je svirao usnu harmoniku, i da ga je cjelokupno to iskustvo uvelike oblikovalo, a knjige i književnost voli oduvijek, no nije se ranije okušao u pisanju. Tek je kasnije, veli krenuo bilježiti ideje koje je imao u glavi, pa je tako nastala i ova knjiga.

Ima još materijala, jer je ipak trebao odlučiti za određeni broj priča koje će objaviti. Za glazbeni intermezzo bio je zadužen Boro Lukić, a moderatorica programa je bila Iva Lanča Joldić, zadužena za koordinaciju programa i odnose s javnošću u knjižnici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom