CASA ROSINA

14. izdanje Arte in situ u Vodnjanu: Umjetnici iz cijelog svijeta zajedno stvaraju

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Sudionici ovogodišnjeg izdanja

Sudionici ovogodišnjeg izdanja


Pod vodstvom Solidee Guerra, koja je i pokrenula ovu manifestaciju te koja vodi projekt zajedno s Borisom Roceom, ove godine u kreativnoj kući Casa Rosina stvaraju Malkhaz Shvelidze iz Gruzije, Irina Trusova iz Rusije, Yuri Fukuoka iz Japana, NamSook Chang iz Južne Koreje, Nathalie Hamill iz Belgije, Anne-Katrin Altwein iz Njemačke, Igor Eškinja i Sandra Ban iz Hrvatske

 

 

Premda im vrijeme nije previše naklonjeno, desetak umjetnika neumorno stvara u vodnjanskoj kreativnoj kući Casa Rosina, gdje se održava 14. izdanje manifestacije Arte in situ. Pod vodstvom Solidee Guerra, koja je i pokrenula ovu manifestaciju te koja vodi projekt zajedno s Borisom Roceom, ove godine tu stvaraju Malkhaz Shvelidze iz Gruzije, Irina Trusova iz Rusije, Yuri Fukuoka iz Japana, NamSook Chang iz Južne Koreje, Nathalie Hamill iz Belgije, Anne-Katrin Altwein iz Njemačke, Igor Eškinja i Sandra Ban iz Hrvatske.

U četvrtak otvorenje

Kako je rekla Morena Smoljan Makragić iz Turističke zajednice grada Vodnjana, "radovi koje ovi umjetnici stvaraju bit će predstavljeni u četvrtak, 30. svibnja u 19 sati u prostorima okućnice Case Rosina. U 14 izdanja kroz ovu umjetničku koloniju prošlo je oko 150 umjetnika iz raznih zemalja te raznih godišta, stilova i umjetničkih rukopisa te su stalna inspiracija i drugim umjetnicima. Od samoga početka, tu je prisutan Boris Roce, koji je bio tu svih 14 izdanja. Među onima s najdužim stažem ovdje, je i Anne-Katrin Altwein iz Njemačke, prisutna skoro od samoga početka".

Solidea Guerra podsjetila je da je ovaj simpozij krenuo da bi omogućio umjetnicima druženje, kreativno stvaranje i ugodne trenutke uz umjetnost, te se potom to nastavilo, jer su se svi vrlo dobro našli ovdje i mogu puno naučiti jedni od drugih, budući da su razmjene iskustva vrlo bitne u stvaralačkom procesu.

Irina Trusova govorila je o lijepom ambijentu Vodnjana, a Namsook Chang je istaknula da je jako zanimljivo upravo tu stvarati jer su se umjetnici dobro našli ovdje, izmjenjujući iskustva i kreativne misli.

Inspirativan ambijent

Boris Roce kazao je da radi na mozaičnim pločama te da ovdje nikada ne nedostaje inspiracije jer je ambijent po sebi inspirativan, ali upravo ta umjetnička suradnja je vrlo poticajna.

Anne-Katrin Altwein uvijek se nanovo vraća u vodnjansku Casu Rosina zbog prekrasnog ambijenta, gdje ne može nedostajati inspiracije i kreativnosti, a Sandra Ban rekla je da tu kao da se stalno iznova dolazi prvi put, ističući posebnost lokacije i samoga ambijenta Case Rosina.

Umjetnici su počeli stvarati u ponedjeljak, jedino oni koji su došli iz udaljenijih zemalja došli su koji dan ranije.

Ovaj se simpozij, koji je na počecima svoga održavanja bio posvećen keramici, proširio se zadnjih godina na razne umjetnosti, a održava se kontinuirano od 2006. godine.

Prvih dana nakon otvorenja izložbe, a to je u četvrtak u 19 sati - radovi će se moći pogledati od 15 do 18 sati, a tijekom ljeta sve do kraja kolovoza svake nedjelje od 10 do 15 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini