U VODNJANSKOJ CASI ROSINA OTVOREN SIMPOZIJ ARTE IN SITU

Vodnjanske osobitosti nadahnule umjetnike


U vodnjanskoj Casi Rosina u četvrtak navečer otvoren je trinaesti Simpozij Arte in situ, kao i uvijek zahvaljujući trudu i marljivosti Solidee Guerra i Borisa Rocea.

Ovaj se simpozij, koji je na počecima svoga održavanja bio keramički, proširio zadnjih godina na razne umjetnosti, a održava se kontinuirano od 2006. godine. U ovih trinaest godina na simpoziju je sudjelovalo više od stotinjak autora, umjetnika i performera iz Hrvatske i cijeloga svijeta.

- Za nama je predivan tjedan, tu je vladala izvrsna umjetnička atmosfera, silno me raduje da sam imala mogućnost radit s tako divnim umjetnicima, dijeliti umjetnost s krasnim osobama, kazala je Solidea Guerra.

Sudionici ovogodišnjeg simpozija bili su: Katarina Novaković (Srbija), Željan Pavić (Hrvatska), Boris Sušanj (Hrvatska), Anne-Katrin Altwein (Njemačka), Solidea Guerra (Hrvatska/Engleska), Boris Roce (Hrvatska), Petra Lindenbauer (Austrija), Alma Dujmović (Hrvatska), Marija Maja Stojanović (Hrvatska) i Marika Mihaljfi (Srbija).

Direktorica Turističke zajednice Vodnjan Morena Smoljan Makragić podsjetila je nazočne da se simpozij održava već 13 godina, te potom je prozvala umjetnike da predstave svoje radove.

Katarina Novaković rekla je da joj je stvarati ovdje bilo divno iskustvo, jer "to mjesto ima nešto čarobno", dok je Željan Pavić kazao da je tu kao u raju. Boris Sušanj je pak temeljito upoznao Vodnjan, a Anne-Katrin Altwein stvorila je životinje koje pokušavaju imitirati nosoroga te nazočnima otpjevala pjesmicu koja ju je navela na stvaranje tih radova. Za Almu Dujmović bilo je emotivno iskustvo tu sudjelovati, a svoje zadovoljstvo izrazila je i Marija Maja Stojanović. Za Mariku Mihaljfi kazala je da su tu divni ljudi i mjesto, a Boris Roce bio je inspiriran glagoljicom.

Simpozij se zadnjih nekoliko godina održava u predsezoni što se pokazalo dobrim jer je jači fokus na umjetnike i na izložbu.

Najmlađi sudionik simpozija bio je Solidein sin Lorenzo Belci, a to mu je bilo vrlo zanimljivo i zabavno iskustvo.

Umjetnici za svoje radove traže inspiraciju u ljepotama Vodnjana, a zauzvrat budu obogaćeni upravo tim istim ljepotama koje bivaju pretočene u umjetnička djela.

Iza uspješne organizacije stoje Solidea Guerra i Boris Roce uz pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Vodnjana. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter