U ROVINJU 26. I 27. TRAVNJA

DANI ANTUNA ŠOLJANA: U znaku pjesnika Jure Kaštelana

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Antun Šoljan

Antun Šoljan


Dvadeset i četvrta edicija književno- znanstvenog skupa Dani Antuna Šoljana, koji će se održati u Rovinju 26. i 27. travnja posvećena je hrvatskom pjesniku i književniku Juri Kaštelanu. Tradicionalno, dvodnevni je program bogat sadržajima.

Prvi je dan u znaku otvorenja izložbe Ede Murtića i predstavljanja knjige Jure Kaštelana- Izabrane pjesme.

Svečano otvorenje izložbe "Zavjet za Epetion" Ede Murtića, na kojoj će govoriti povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, najavljeno je za 19 sati u rovinjskom Multimedijalnom centru. U istom će prostoru uslijediti i predstavljanje Kaštelanove knjige "Izabrane pjesme" o kojima će uz Maroevića govoriti Tomislav Brlek i Ivica Matičević.

U subotu, u jutarnjim satima položit će se vijenac pod spomen ploču na kući Antuna Šoljana, nakon čega s početkom u 10 sati u povodu 100. obljetnice rođenja slijedi i književno-znanstveni kolokvij na temu života i djela Jure Kaštelana. Na književno-znanstvenom kolokviju govorit će Zvonko Kovač (Pjesnici kao profesori: Jure Kaštelan), Mate Ćurić (Jure Kaštelan - zaboravljeni pjesnik iz školske klupe), Stipe Čuić (Kaštelanovo jezero), Tomislav Brlek (Sklad urlik: poezija Jure Kaštelana), Antun Pavešković (Kaštelanov mediteranizam), Božidar Petrač (Šoljan, Kaštelan i Zagrebačka Biblija), Dubravka Brezak Stamać (Jure Kaštelan - hrvatski Lorca - osvrt na zbirku pjesama "Crveni konj"), Željka Lovrenčić (Kaštelan i Lorca – sličnosti i razlike), Borben Vladović (Jure Kaštelan, urednik Ujevićeve zbirke "Rukoveti"), Ljubica Josić ( Kaštelan i Ujević), Maciej Czerwinski (Tifusari u riječi i slici; Kaštelan/Mimica,) Magdalena Dyras (Svjedoci rata - čovjek i drvo. "Mrtvi jablan" Jure Kaštelana i "Drvo" Tadusza Różewicza), Mirko Ćurić (Jure Kaštelan i Dubravko Horvatić: motiv tvrđave) te Lana Derkač (Iskonsko u poeziji Jure Kaštelana).

U 20 sati program iz MMC-a seli u kazalište "Antonio Gandusio" u kojem će se odigrati predstava Mate Matišića "Balon". Nastupaju glumci Krešimir Mikić, Vilim Matula, Branka Trlin, Judita Franković a ulaz je slobodan.

Šoljanovi dani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rovinj, Gradske knjižnice "Matija Vlačić Ilirik" i Društva hrvatskih književnika te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Istarske županije i Grada Rovinja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater