ROVINJ ĆE BITI U ZNAKU 23. KNJIŽEVNO-ZNANSTVENOG SKUPA

Dani Antuna Šoljana


Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja, Gradska knjižnica "M. V. Ilirik" i Društvo hrvatskih književnika , 20. i 21. travnja organiziraju 23. književni-znanstveni skup Dani Antuna Šoljana.

Dvodnevni skup započinje razgovorom o Šoljanu s učenicima rovinjskih gimnazija koji će, u knjižnici Srednje škole Zvane Črnje voditi Boris Domagoj Biletić, s početkom u 12.30 sati.

Slijedi, s početkom u 19.30 sati, u kinu/kazalištu "Gandusio" projekcija filma "Kratki izlet", snimljenog prema knjizi Antuna Šoljana. Režiju potpisuje Igora Bezinović, s kojim će u 20.45 sati, kao i s koscenaristom i glavnim glumcem Antom Zlatkom Smolicom razgovor voditi Tanja Miličić.

Dan kasnije, 21. travnja, tradicionalno će se položiti vijenac pod spomen ploču na kući Antona Šoljana, a pola sata kasnije i s početkom u 10 sati, u rovinjskom Multimedijalnom centru započinje književno-znanstveni kolokvij pod nazivom "Život i djelo Antuna Šoljana" na kojem će govoriti Maciej Czerwinski (Sudbonosno putovanje na jug Šoljanove varijacije) Božidar Cvenček (Šoljanovo magično oko), Antun Pavešković (Životni mehanizam u Kratkom izletu), Tomislav Brlek (Lično i literarno o književnim pogledima Antuna Šoljana), Božidar Petrač ("Telegramski" glavosječa pjesnika od subote do subote), Borben Vladović, (Geneza Šoljanove pjesme "Čarli Turina se vozi avionom"), Magdalena Dyras (Političko kontekstu životu i djelu Antuna Šoljana), Ana Batinić (Antun Šoljan i Društvo hrvatskih književnika), Ljubica Josić (Kritički opus Antuna Šoljana), Dubravka Crnojević Carić (Parodijski dvojnici i "Romanca o tri ljubavi), Daniel Mikulaco "100 odabranih novela svjetske književnosti", Stjepan Čuić (Moj susret sa Šoljanom).

U 15.30 sati u istom prostoru održat će se i predstavljanje Šoljanove knjiga eseja "Lično i literarno", o kojima će govoriti Tomislav Brlek, Ivica Matičević i Antun Pavešković, da bi u 19. 30 sati "Šoljanovi dani" bili okončani kazališnom predstavom "Romanca o tri ljubavi". Ulaz u kazalište "Gandusio" u kojem će nastupati glumici zagrebačkog Gradskog kazališta "Gavella"- Igor Kovač, Martina Čvek, Tena Nemet Brankov i Nikola Baće, slobodan je.

Pokrovitelj 23.književo-znanstvenog skupa Dani Antuna Šoljana je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Rovinj. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom