Librofonia, Librić teatrin, Kantuon Ćakuluon…

Najavljen 17. Monte Librić: Donosimo detalje programa o mitološkim bićima Istre koji će se krajem svibnja odžavati u Circolu

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Monte Librić)

(Foto: Monte Librić)


Ovogodišnji 17. Festival dječje knjige - Monte Librić s temom "Mitološka bića Istre" od 20. do 26. svibnja u pulskoj Zajednici Talijana Circolo, uz književne programe i kreativne radionice te bogat prodajni dio, bit će i pozornica za brojne glazbene, kazališne i likovne programe.

- Tradicionalno, kako bismo najmlađoj publici približili čitanje i svijet knjige, Librić povezuje književnost s različitim oblicima umjetnosti te je i ove godine pomno oblikovan bogat program u kojem se djeci predstavljaju glumci, performeri, plesači, likovni umjetnici, ilustratori, glazbenici… Na pozornici Librića ugostit ćemo u Librofoniji i Librić teatrinu sedam koncerata, koncertnih priča i predstava, a kako su pripovijedali naši stari moći će se doživjeti u programu Storytelling. Uz to, u našoj Galerijici već prvog dana 17. Librića u ponedjeljak, 20. svibnja u 17 sati otvorit ćemo izložbu "Mitološka bića Istre" uz radove učenika Osnovne škole Tone Peruška, najavljuje Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića.

Ovogodišnja Librofonia tijekom koje se Circolo pretvara u glazbenu pozornicu donosi čak tri programa: interaktivnu koncertnu priču/predstavu "Zika Zika Muzikaaa!" Lucije Stanojević, glazbeno predstavljanje slikovnice "Kako je Imra pomirila instrumente" Tamare Lorencin i Vibora Juhasa, a na programu je i koncert Čarobna frula unplugged. Uz audiovizualni performans "Mokoš" kojeg izvode Vuk i Ptica, u Librić Teatrinu bit će izvedena nagrađivana plesna predstava Dramskog i plesnog studija INK-a "Beskrilci u oblacima" te "Ritorno a Itaca" kazališne skupine La contrada tršćanskoga kazališta. U Storytellingu će glumac i pripovjedač Aleksandar Bančić oživjeti svoj pripovjedni kutak "Kantuon ćakulon – štrige naše svagdašnje".

"Zika Zika Muzikaaa!" u izvedbi violinistice i glazbene pedagoginje Lucije Stanojević na programu je u utorak, 21. svibnja u 18 sati. Kroz jednostavne i zabavne zagonetke, pjesmice i brojalice, te uz pomoć imaginacije glazbenica uvodi djecu u svijet glazbe i umjetnosti na način da ga, uz poticaj izvođačice, djeca sama kreiraju. Premijerno glazbeno predstavljanje nove slikovnice "Kako je Imra pomirila instrumente" autorice Tamare Lorencin i ilustratora Vibora Juhasa, koju je objavila pulska Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, na programu je 22. svibnja u 18 sati. U subotu, 25. svibnja u 18 sati polaznici poznatog pulskog Studija glazbene kreativnosti Čarobna frula održat će akustični koncert, a na repertoaru su pop i rock uspješnice.

(Foto: Monte Librić)(Foto: Monte Librić)

Vuk i Ptica je umjetnički projekt ilustratorice i književnice Ane Salopek i glazbenog umjetnika Domagoja Vukovića, a koji će u Librić teatrinu 24. svibnja u 18 sati predstaviti audiovizualni preformans "Mokoš". Ispreplićući crtež i glazbu Vuk i ptica istražuju različite oblike pojavnosti koje ima Mokoš, zaštitnica žena i ljudske sudbine uopće, mistična i uvijek prisutna dio mnogih predaja, bajki i priča. Poseban je naglasak na ulozi koju Mokoš ima u bajci naše slavne književnice Ivane Brlić-Mažuranić "Sunce Djever i Neva Nevičica", a gdje je ona dadilja Sunca.

Plesna predstava za djecu i mlade "Beskrilci u oblacima" koreografkinje i autorice Andree Gotovina, iz produkcije pulskog Dramskog i plesnog studija INK-a na programu je 25. svibnja u 11 sati. Predstava donosi snažan vizualni i zvukovni doživljaj koja publiku uvodi u unutarnji mikrosvijet te predstavlja život, kretanje i habitus kukaca. Izvođači su: Lena Devedžić, Mark Marić, Noa Pavlinović, Petra Mohorović, Rina Renier i Zora Cvijanović. Autor glazbe i zvuka je Carlos Andres Fagin, kostimografkinja Desanka Janković, a oblikovatelj rasvjete Dario Družeta.

"Kantuon Ćakuluon" je program pripovijedanja, koji oživljava bogatstvo istarskih narodnih priča, a namijenje je i odraslima i djeci. Ovaj jedinstveni događaj, koji je podnaslovljen "Štrige naše svagdašnje" vodi Aleksandar Bančić, a u središtu su priče o štrigama, mitskim bićima iz istarskog folklora. Na Libriću je dio Storytellinga i na rasporedu je u četvrtak, 23. svibnja u 18 sati.

U nedjelju 26. svibnja u 11 sati Librić teatrino i Più che una storia donose predstavu Ritorno a Itaca (Povratak u Itaku), koju izvodi La contrada –Teatra stabile iz Trsta. Bit će to glazbeno-scensko putovanje u svijet grčke mitologije. Ulaz na sve programe Monte Librića je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini